Přírodní osvěžovače vzduchu
Co můžete použít:
- Citrusy (z ovoce voní nejlépe a vydrží nejdéle)
- Bylinky
- Šišky a jehličí (stačí nasbírat v lese třeba z borovice)
- Extrakty, esence (pár kapek ozvláštní jakoukoliv směs, poměrně drahá, ale výtečná možnost je použít pravou vanilku místo extraktu)
- Koření (lépe samozřejmě vypadá vcelku, ale použít můžete i mleté, skořice vydrží velmi dlouho)
Základní postup:
Smíchejte ingredience ve sklenici (zavařovačce) nebo kastrůlku. Záleží na tom, jak budete směs ohřívat. Přehled zahřívání vám představíme níže. Jelikož dochází k vypařování vody, občas osvěžovac zkontrolujte.
A nyní slíbených pět nápadů na směsi. Poměr a množství upravte svému nosu a prostorám, které chcete provonět. Chce to jen vyzkoušet.
První varianta
Pomeranč, skořice, hřebíček, nové koření. Krásná kombinace hlavně na zimu, která vydrží až na několik dní.
Druhá varianta
Citron, rozmarýn, vanilka. Příjemně svěží.
Třetí varianta
Limetka, tymián, máta, vanilka. Kapka máty podtrhne svěží vůni.
Čtvrtá varianta
Pomeranč, zázvor, vanilka. Sladká orientální vůně.
Pátá varianta
Borovicové větve, bobkový list, muškátový oříšek. Výborné nejen na Vánoce. Pokud používáte celý oříšek, doporučujeme nejdřív ostrouhat skořápku. Lépe se pak uvolní vůně.
Jak ohřívat:
Metod je samozřejmě mnoho. Uvádíme zde výběr.
Kastrůlková metoda: Asi nejsnazší metoda. Směs zahřejte téměř k varu a pak stáhněte teplotu na minimum. Aroma by se mělo uvolnit okamžitě. Dejte jen pozor na vypařování vody z kastrolu. Získáte silnou vůni.
Metoda fondue: Výhodná metoda, protože osvěžovač můžete postavit kdekoliv. Směs nejdříve ohřejte v hrnci, přelijte do mísy na fondue a zapalte pod miskou svíčku.
Aromalampa: Principem stejné, jako fondue, ale jelikož nádobka u aromalampy bývá poměrně malá, postačí vám nejspíš jen na provonění jednoho pokoje. Stejně jako u fondue nejprve zahřejte směs v hrnci. Získáte spíše jemnější aroma.
Většinou jde směs použít dvakrát až třikrát. Mezi použitími skladujte směs v lednici a před opětovným zahřátím přičichněte, jestli směs stále voní příjemně.
Tipy, aby vás osvěžovače nestály příliš:
- Schovejte a použijte slupky z pomerančů a z vymačkaných citrónů.
- Použijte zbytky zázvoru, které vznikly při vaření.
- Nespotřebované bylinky ze zahrádky můžete zamrazit a použít později.