Dům a zahradaRady a tipy

Proti pálení žáhy zaberou nejen léky z lékárny. Vyzkoušet můžete i různé babské rady

Rádi jíte, ale dobré jídlo vám kazí pálení žáhy? Rozhodně s tímto problémem nejste sami. Zná ho velmi důvěrně mnoho lidí, typické je zejména u těhotných žen nebo u lidí s chronickou refluxní chorobou jícnu. Ale potkat může doslova kohokoliv. Jak mu předejít a čím si pomoci?

Jak takové pálení žáhy vlastně vypadá? V podstatě jde o pálivý pocit v hrudníku, který přechází směrem nahoru až do úst. Následovat může také nepříjemný hořko-kyselý pocit v ústech, což někdy může vyvolávat také dávivý reflex.

Pálení žáhy způsobuje podráždění sliznice jícnu, především žaludeční kyselinou nebo žlučí. Často nastává tehdy, když sníte neobvyklé jídlo nebo se přejíte. Ale důvody mohou být různé a často se může jednat i o nemoc, takže byste pálení žáhy rozhodně neměli podceňovat. Kromě přejedení může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn). Dlouhodobé dráždění jícnu žaludečními kyselinami může vážně poškodit jícen, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Jak potížím předcházet?

Pomoc nemusí být snadná, na každého platí trochu něco jiného také v závislosti na tom, co je příčinou zrovna vašich potíží. Pro začátek můžete zkusit omezit tučná jídla, kávu nebo čokoládu. Vyhněte se také jakémukoliv alkoholu, a to především bílému vínu, které dráždí nejvíce. Pokud kouříte, snižte počet vykouřených cigaret, případně s kouřením zcela přestaňte. Často je pálení žáhy také reakcí na sladké potraviny jako je sladké pečivo nebo cukroví a sušenky.

Úleva od nepříjemných pocitů

Není důvod panikařit, pokud se u vás pálení žáhy objeví párkrát do roka. I tehdy je ale nepříjemné a jistě se jej budete chtít co nejdříve zbavit. Pomohou babské rady i prostředky z lékárny. V prvé řadě zkuste změnit polohu těla – pokud ležíte, zkuste si sednout nebo se postavit. Dopřejte si také sklenku vlažné čisté vody, která zklidní podráždění a odplaví kyseliny tam, kam patří. Pokud máte hlad, pomůže několik lžic obyčejné vařené rýže. Ta na sebe dokáže dobře navázat dráždivé složky, a navíc se snadno tráví.

V lékárně pak seženete řadu prostředků, které vám dokáží přinést rychlou úlevu. Souhrnně se jim říká antacida. Společně tyto látky rychle neutralizují přebytečné kyseliny, a přinášejí tak šetrnou úlevu od nepříjemných příznaků překyselení žaludku, pálení žáhy a jiných zažívacích obtíží. Dobře známé produkty jsou například Rennie, Tums, Talcid nebo Gaviscon. Tyto prostředky však nepoužívejte při chronických potížích, pouze jako úlevu od akutního pálení.

Mezi účinné babské rady patří také ošetření pomocí jedlé sody. Zde si ale dejte pozor, může sice pomoci, ale při nesprávné aplikaci také dokáže situaci zhoršit. Na akutní potíže s pálením žáhy můžete využít i klasickou jedlou sodu (která je také součástí výše uvedených léků – antacid). Při dlouhodobém používání ale paradoxně dochází k překyselení žaludku, a váš stav se tak může rapidně zhoršit. Se sodou tedy šetřete a používejte ji jen výjimečně.

A co příroda?

Pomoci si můžete i díky přírodě. K oblíbeným patří například fenykl, který podporuje správnou funkci žaludku. Pokud spodní bílou část fenyklu nakrájíte na tenké plátky, přidáte k němu rukolu a špenát, máte skvělý salát k lehkému obědu nebo svačině, a navíc si ulevíte od potíží.

Dále můžete vyzkoušet i velmi oblíbené aloe vera. V tekuté formě tuto rostlinu seženete ve specializovaných obchodech s potravinami. V případě pálení žáhy pak trochu gelu přímo polkněte a nechte chvíli působit.

V neposlední řadě se osvědčuje i zázvor. Kromě toho, že pomáhá při potížích se zažíváním, se už tisíce let používá i na léčbu různých zánětů. Můžete si z něj udělat čaj, přidat ho do smoothies nápojů a nebo jej jen tak žvýkat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button