Rady a tipyRecepty

Není nad domácí bylinkový ocet

Ocet je nejznámější dochucovadlo pokrmů. Ale také konzervant, díky kterému můžeme uchovávat určité potraviny tím, že je naložíme do připraveného nálevu.  Asi nejčastěji používaný je klasický ocet lihový, známé jsou ale i další druhy, které jídlu dodají unikátní chuť. Kromě tradičních druhů, které lze zakoupit v obchodech, si svoje místo pomalu začínají nacházet i různé druhy bylinkových a jinak vylepšených druhů, které se používají na dochucování především zeleninových příloh a salátů. Pokud patříte mezi labužníky, můžete si svůj ochucený ocet připravit i doma. Milovníci čerstvé zeleniny ocení jejich jedinečnou a s obyčejným octem nesrovnatelnou chuť.

Jaký ocet použít?
Vhodný je vinný, pro svoji příjemnou chuť a vůni, ale nejlepší je asi jablečný, pro své chuťové vlastnosti a vysoce příznivý vliv na naše zdraví.
Bylinky a koření vhodné k přípravě bylinkového octa

K nejoblíbenějším patří bazalka, tymián, estragon, česnek. Použít však můžeme také kopr, pažitku, oregano, celerovou a petrželovou nať, libeček, cibuli, majoránku, rozmarýn, kmín, nové koření, bobkový list, pepř, křen, chilli papričky, hřebíček či hořčičné semínko. Zvláštní chuť získáme přidáním pomerančové nebo citronové kůry.
Použít můžeme jeden druh, nebo různé kombinace, množství bylinek a koření záleží jen na nás, čím výraznější chuť chceme, tím větší množství přísad použijeme. Pokud se vám bude zdát výsledná chuť výrazná, můžete při přípravě pokrmu lehce naředit vodou či obyčejným octem.

Základní postup výroby
1) Čerstvé bylinky důkladně omyjeme vodou, dobře osušíme a pokrájíme na menší kousky, tím se z nich lépe uvolní aromatické látky.
2) Vložíme je, spolu s octem, do připravené nádoby, ideální je skleněná s dobrým uzávěrem a uzavřeme.
3) Necháme louhovat 2 týdny až měsíc, nejlépe v temnu a chladu, během této doby občas protřepeme.
4) Poté přecedíme přes plátno do sklenic, které dobře uzavřeme, skladujeme v chladu a temnu.

Orientační poměr surovin na 500 ml octa

  • 1 hrst pokrájených čerstvých bylin
  • 3 – 5 stroužků česneku (pokrájeného nebo prolisovaného)
  • 1 lžička pepřových kuliček
  • 1 cibule na kolečka
  • 2 – 3 pokrájené feferonky

Suroviny a jejich množství je však na vaší chuti.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button