Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Nebaví vás louskání vlašských ořechů? Zjistěte, jak vám právě skořápky mohou pomoci k pevnějšímu zdraví

Také se vám urodilo pořádné množství vlašských ořechů? Tyto plody patří mezi velmi vděčné suroviny, které obvykle mají bohatou úrodu a dají se dobře využít i skladovat. Jedinou nepříjemností je louskání. Mnoho lidí se tím nechce trápit, a tak se ořechů zbavuje nebo si je alespoň nechává někde vyloupat. Samozřejmě je to dost práce, ale když zjistíte, co všechno můžete se skořápkami dělat a jak je využít pro své zdraví, možná se letos pustíte do louskání s větší vervou.

Oblíbené vlašáky

Vlašské ořechy jsou plné cenných látek, takže pokud je máte, rozhodně je nedávejte pryč, ale raději si vytvořte pořádnou zásobu na celou zimu. Vyplatí se sbírat zejména ty, které samovolně spadnou ze stromu, protože právě ty jsou ideálně vyzrálé. Sesbírané ořechy se následně musí nechat rozložené na podlaze na starých novinách, aby se dobře vysušily a až následně je možné je loupat. I vyloupaná jádra se musí vysušit, což se opět nejlépe dělá na suchém, čistém místě, v troubě, sušičce ale klidně i na topení, pokud jste již zahájili topnou sezónu.

Jelikož vlašské ořechy obsahují dost tuku, mohou mít tendenci žluknout, a proto je během pár týdnů spotřebujte nebo je uložte do lednice. Když je dáte do mrazáku, mohou tam v perfektním stavu vydržet i rok.

Skvělá superpotravina

Vlašské ořechy se řadí mezi tzv. superpotraviny. Na rozdíl od drahých plodů ze zahraničí, jsou u nás vlašáky skoro zadarmo (pokud vám rostou na zahradě), a přitom nabízí zásobárnu zdraví, která se jen tak nevidí.

Podle studií oddalují stárnutí mozku, ale také snižují riziko kardiovaskulárních a neurodegenerativních chorob. Prý mají také pozitivní vliv na rozvoj dětského mozku, schopnost učit se a prohlubovat paměť. V neposlední řadě pak dovedou snižovat hladinu špatného cholesterolu, obsahují hromadu vitaminů a minerálů a díky obsahu vitamínu E také pozitivní působí na vzhled pleti. Důvodů, pro si ořechy dopřát třeba i každý den, je tedy celá řada. Nezapomeňte jen na to, že jde o poměrně kalorickou pochoutku, a proto dobře přemýšlejte nad množstvím.

Vyrobte si efektivní lék na kašel

K přípravě budete potřebovat asi 12 očištěných skořápek z vlašských ořechů. Následně je zalijte půl litrem vody a připravte si odvar.

Buď je možné skořápky 12 hodin ve vodě louhovat a následně vodu přivést k varu a pět minut povařit. Druhý recept radí skořápky vařit na mírném plameni po dobu asi 30 minut. Následně sceďte a nechte odstát. Je jen na vás, kterou metodu si vyberete.

Každopádně tak získáte odvar tmavohnědé barvy, který velmi spolehlivě léčí vlhký i suchý kašel, a zároveň také podporuje odhleňování. Nejlepší je pít ho teplý, ideálně několik dní po sobě, dokud se nedostaví úleva od kašle.

Krásně bílé zuby na počkání

Výsledný odvar se dá velmi dobře použít také k čištění a bělení vašeho chrupu. Dokáže velmi spolehlivě zuby zbavit plaku, takže ty pak vizuálně působí mnohem běleji. Díky vlašským ořechům a jejich skořápkám tak získáte nejen pevné zdraví, ale i žádoucí vzhled.

Je významným zdrojem tolik potřebného jódu

Ořechové skořápky obsahují spoustu jodu, takže jestli zrovna trpíte jeho nedostatkem, můžete také popíjet odvar. Ten by ale měl být silnější než v případě čaje, platí tedy, že na jeden díl drcených skořápek připadnou dva díly vody. Skořápky krátce povařte, sceďte a poté nechte odvar vychladnout. Popíjejte pravidelně každý den a buďte si jistí, že budete mít dostatek jódu nejen pro vaši štítnou žlázu.

ZDROJ: https://www.masterclass.com/articles/complete-guide-to-walnuts
ZDROj obrázku: Autor/ka fotografie: Oksana D: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-ovoce-lahodny-lastura-3358735/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button