Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Vyvarujte se letním střevním potížím. Na vině bývá špatné skladování potravin

V létě existuje vyšší riziko možných otrav jídlem. Na vině jsou vysoké teploty, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, abychom se vždy pečlivě ujistili, že to, co jíme a pijeme, je skutečně bezpečné. Jak nakládat s potravinami v průběhu velkých veder a jak je skladovat, aby nedošlo k nějakým nepříjemným potížím?

Klíčová je správná teplota

Teplota je rozhodně hlavním parametrem, který rozhoduje o tom, zda je daná potravina bezpečná nebo nikoliv. Teplota totiž zcela zásadně podmiňuje enzymatické reakce, které mají za následek rozvoj mikroorganismů, a to jak těch, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví, tak i těch, které způsobují kažení potravin. Snížení teploty, tedy zejména chlazení a mražení, zpomaluje oxidaci tukových látek, ale také růst bakterií.

Zákeřná salmonela

Bakterie rodu Salmonela se nachází ve střevním traktu zvířat a ven se dostávají výkaly. Člověk se salmonelou může nakazit potravinami, které byly bakterií kontaminovány, například během zpracování nebo přepravy. První příznaky nákazy se projeví většinou do 6 až 24 hodin, typicky formou křečí a průjmu, který trvá čtyři až sedm dní. Velké nebezpečí spočívá především v tom, že průjmy vedou k celkové dehydrataci organismu.

Jak množení bakterií účinně zabránit? Je to zejména tepelná úprava surovin, kdy jako účinná teplota se uvádí alespoň 75 °C po dobu pěti minut.

Jak poznat salmonelu?

Mezi typické příznaky patří průjem a horečka nad 38 °C, známky dehydratace, krev ve stolici, dlouhodobé zvracení, při kterém nemůžete udržet tekutiny.

Zabezpečte čistotu

Nezáleží na tom, jestli jíte uvnitř nebo venku, je potřeba se vždy zaměřit na to, aby všude panovala čistota. Začít je dobré už v kuchyni. Zaměřte se na úklid kuchyňských povrchů a spotřebičů a před manipulací s potravinami si vždy umyjte ruce. Měli byste také myslet na mytí všech produktů a také pamatujte na to, aby syrové mořské plody, maso a drůbež byly odděleny od ostatních potravin.

Oddělení syrového a vařeného jídla

Vejce, syrové maso, ovoce, zelenina a další syrové potraviny pečlivě oddělujte. A to začíná již při nákupu potravin, kdy je vhodné ukládat tyto potraviny do oddělených tašek. To samé pak dodržujte také při přípravě jídla nebo i při skladování. Kuchyňské povrchy, desky a další kuchyňské náčiní pravidelně čistěte a dezinfikujte.

Důkladná tepelná úprava

Jídlo řádně a důkladně uvařte, jen tak můžete skutečně spolehlivě zničit bakterie, které stojí za celou řadou onemocnění. Pokud si nejste jisti, zda je jídlo dostatečně uvařené, raději jej před konzumací rozřízněte a zkontrolujte.

Kam ukládat potraviny

Ideální místo skladování potravin je vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu. Oblíbené jsou skříňky kuchyňské linky, kde se dají uchovávat potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jelikož i tyto potraviny vyžadují sucho, je dobré nakoupit různé dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů a rozvoji možných plísní.

Mimo lednici je možné uchovávat také pečivo, ale pamatujte, že chléb je vždy dobré skladovat mimo sáček z obchodu. Ideální je zabalit jej do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění.

Lednička jako záchrana

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je samozřejmě skladování potravin v lednici. Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnes jsou lednice značně moderní a technologicky vyspělé a mohou mít uvnitř různé teploty v rámci polic, čehož se určitě vyplatí využít.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, je dobré ukládat vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, kterým vyšší vlhkost neprospívá. Do nižších polic s vyšší teplotou ukládáme čerstvé maso – i tak je ale potřeba jej co nejrychleji spotřebovat a pobyt v lednici zbytečně neprodlužovat.

Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce je možné také uchovávat v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

Nejtepleji je v lednici ve dveřích. Je proto dobré sem ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, která vyžadují pouze mírné chlazení. Pamatujte také na to, že některé potraviny do lednice vůbec nepatří. K těm řadíme třeba rajčata nebo olivový olej, ale také některé druhy tropického ovoce, jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť.

Jak dlouho je možné potraviny skladovat?

Označení „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“ je potřeba rozlišovat. Byť se mohou tvářit podobně, ve skutečnosti znamenají něco zcela jiného. Datem použitelnosti, tedy „Spotřebujte do“ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Typicky se jedná o mléčné výrobky či syrové maso. V tomto případě je tedy skutečně zásadní dané datum dodržte.

Oproti tomu „Minimální trvanlivost“ pouze uvádí datum, do kterého se doporučuje potravinu zkonzumovat, protože si tak zachovává nejlepší vlastnosti. Takové potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat, pouze je třeba je patřičně označit a od ostatního zboží oddělit.

Mějte ve všem pořádek

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, vyplatí se vše mít dobře zorganizované a roztříděné. Pořiďte si tedy různé dózy, štítky a jídlo si pečlivě označujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku ukliďte a držte se pravidla I FIFO, tedy první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené, abyste vždy nejprve spotřebovali ty starší.

ZDROJ: https://www.statefoodsafety.com/Resources/Resources/5-ways-to-prevent-foodborne-illness-outbreaks

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-nemocny-choroba-indisponovany-5712686/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button