DárkyRady a tipyZdraví

Mlsejte zdravě! Kvalitní čokolády se bát nemusíte, má řadu zdravotních benefitů

Blíží se Vánoce a to je čas radovánek, dárků, ale i dobrého a často nezdravého jídla. Řeč je samozřejmě o cukroví a různých sladkých dobrot, kterých je o Vánocích všude plno. Jak ale víme, tyto pochutiny nejsou dobré pro naše zdraví, ani pro naši postavu. Jenže existuje jedna sladkost, kterou si můžete dopřávat zcela bez výčitek. O co jde? Přeci o hořkou čokoládu!

Hořkou čokoládu lze bez nadsázky nazvat lékem. Je bohatá na antioxidanty, minerály, a dokonce snižuje cholesterol. A to už je dost důvodů k tomu si na ní občas pochutnat. A je jich ještě o trochu více. Ale pozor, i když by jí člověk klidně snědl tabulku na posezení, dejte si jen kousek.

Silnější imunita

Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má na lidský organismus blahodárné účinky. Opravdu kvalitní tabulka, která má alespoň 85 % kakaa může nabídnout také vysoký obsah minerálů a antioxidantů. Kakao totiž obsahuje mangan, železo, hořčík, fosfor, zinek a draslík. Antioxidanty  pomáhají tělu odbourávat volné radikály, a tím ho chrání před různými záněty a nemocemi. Dopřejte si tedy kousek čokolády denně a můžete si být jisti, že pro své zdraví děláte něco navíc. A je jasné, že takové sladké potěšení povzbudí i vaši mysl.

Život bez stresu

To je snad přání každého z nás. Bohužel je to v podstatě utopie. Dnes už se bez stresu prakticky neobejde žádný den. Už i jen život v obyčejném větším městě může způsobovat napětí doslova na každém kroku. Proto je dobré mít po ruce něco, co vás stresu zbavuje a dodává vám kýžený klid. Jedním z dalších bonusů hořké čokolády je i to, že příznivě působí na nervový systém – navozuje pocit klidu, zbavuje stresu a povzbuzuje mysl. V čokoládě najdete například aminokyselinu, ze které tělo vytváří serotonin, hormon štěstí. Kromě toho obsahuje i hormon fenyletylamin, který působí na další látku navozující pocit uvolnění a štěstí – dopamin. Kofein pak podpoří naši mysl a dopomůže nám k lepším výsledkům v práci i soukromém životě.

Nižší cholesterol

Dnes už si hladinu cholesterolu musí hlídat skoro každý. Je to typický problém současné generace, a tak se hodí vědět, jak cholesterol snížit. Kvalitní čokoláda může dokonce pomoct snížit i cholesterol, a tím i krevní tlak. Díky tomu se zlepší i krevní oběh a zpomalí stárnutí cév. I když vám tedy při vyšším cholesterolu lékař doporučí spíše dietu bez sladkostí, hořkou čokoládu si čas od času můžete dopřát.

Energie na rozdávání

Čokoláda je logicky vysoce kalorický pokrm. Také proto bychom si jej měli dopřávat střídmě. Je ideální dát si kostičku v momentě, kdy potřebujete zvýšit svou fyzickou výkonnost. Dodává totiž spoustu energie a dokáže tak nabudit organismus. Hodí se například jako skvělá pomoc při náročném treku nebo sportovním výkonu.

Vybírejte kvalitní produkty

Klíčové je především volit skutečně kvalitní produkty. Při výběru čokolády se zaměřte na složení čokolády a přidané ingredience. Kvalitní hořká čokoláda by se měla skládat pouze z kakaových bobů, kakaového másla, sójového lecitinu a cukru.  Obecně lze říci, že čím kratší složení na obalu, tím kvalitnější výrobek můžete očekávat. Je také jasné, že za kvalitní čokoládu si připlatíte, takže nekupujte to, co je v regálu nejlevnější.

A kolik procent musí mít, aby byla z hlediska odborníků vnímána jako opravdu kvalitní? Ideální je 85 procent kakaa a více. Ani slabší varianty ale nejsou špatné. Složení ale musí být krátké a bez přidaných látek. Dodržujte omezené množství konzumace čokolády. Ideální je max 15 gramů denně při zdravém životním stylu. Pokud budete ale čokoládu konzumovat rozumě, ani přibírání na váze se bát nemusíte.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button