Letos se vám cukroví konečně povede. Stačí se řídit těmito tipy
Ještě jste nezačali péct cukroví? Pořád ještě do Vánoce máte čas napéct pár oblíbených druhů. Pokud ale v kuchyni zrovna neumíte kouzlit a pečení berete spíše jako povinnost, pak se vám jistě bude hodit pár triků, aby se vše povedlo na poprvé a rodina i návštěvy si na cukroví pochutnaly.
Příprava je základ
Než začnete péct, ujistěte se, že máte všechny potřebné suroviny a pomůcky doma. Jakmile si ruce zamažete od mouky a navléknete zástěru, není čas odbíhat do obchodu a zjišťovat, kam se vám poděla vykrajovátka. Projděte si proto recepty dopředu a mějte vše hezky nachystané.
Nakupte vše najednou
Pokud víte, co plánujete péct, ušetříte si spoustu času, když všechny potřebné suroviny nakoupíte dopředu. Pomůže vám tabulka, kde do svislého sloupce vypíšete plánovaná těsta a nahoře předepíšete seznam surovin (mouka, máslo, vejce, ořechy…). Následně všude vypíšete podle receptur potřebné množství a budete přesně vědět, kolik balení mouky či másla budete potřebovat.
Jeden den si vyhraďte na těsta
Lepší je připravit si rovnou všechna těsta – pak je snadno zabalíte do fólie a uložíte do lednice. Těsto bez potíže vydrží klidně týden a pečení se tím výrazně urychlí.
Do studené trouby cukroví nepatří
Připravené kousky cukroví je potřeba vkládat vždy do dobře předehřáté trouby. Pokud máte horkovzdušnou troubu, snadno můžete péct více plechů nad sebou a ušetřit tak čas i energie. Hlídejte si ale pečlivě čas, protože při vykrajování se snadno zapomene, že se vám již něco peče v troubě.
Žádné polámané kousky
Křehčí druhy cukroví se mohou čerstvě po vytažení z trouby snadno lámat. Předejdete tomu tím, že je budete rovnou připravovat na pečicím papíře, na kterém je z plechu opatrně stáhnete a necháte vychladnout. Díky tomu ztuhne, zpevní se a už nebudete bojovat s popraskanými kousky.
Nejchutnější pracny
Cukroví pečené ve formičkách jsou zlo, protože se velmi špatně vyklápí ven a někdy můžete celou várku vyhodit. Formičky ale nemusíte vymazávat, těsto bývá samo o sobě dost mastné. Trik je v tom, že je potřeba je vyklápět ještě horké. Když to nejde, zkuste s formičkou jemně klepnout o stůl.
Oblíbené linecké
Tajemství dokonalého lineckého těsta je v tom, že se s ním musí pracovat rychle. Máslo použijte chladné, nakrájejte je nožem a následně jej co nejrychleji zpracujte s ostatními surovinami do těsta. Vyválejte vždy jen potřebný kus těsta a zbytek nechte v lednici, aby zůstávala těsto chladné.
Bílky se budou hodit na pusinky
Bílky na šlehání se musí vždy perfektně oddělit od žloutků. Také by měly být pořádně vychlazené a šlehání pomůže i přidání špetky soli. Z bílků se pak snadno dají připravit třeba chutné pusinky. Plech potřete ideálně včelím voskem, který krásně provoní kuchyň a také zabrání připečení cukroví.
Jak na měkké perníčky?
Těsto na perníčky je sice považováno za snadné, ale ne vždy tomu tak je. Pokud nemáte robota, je potřeba na jeho zpracování vyvinout hodně síly. I když se těsto může zdát suché, rozhodně jej ničím neřeďte. Voda nebo mléko by vám sice na chvíli zjednodušily práci, ale následně upečené perníčky by byly tvrdé.
Nádherná poleva
Moučkový cukr, který je základem polevy, několikrát pečlivě prosejte, aby byl dokonale jemný. Následně vše dobře prošlehejte, aby měla poleva hladkou a krémovitou konzistenci.
Jak skladovat?
Hotové cukroví dejte ideálně do plechových krabicích a ty umístěte na chladné místo. Linecké, perníčky a slepované sušenky nechte odležet klidně i déle než týden, díky tomu krásně změknou. Nepečené cukroví připravujte až těsně před svátky a uchovávejte jej v lednici.
ZDROJ: https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/dokonale-vanocni-cukrovi, primanapady.cz, kucharkaprodceru.cz
ZDROJ obrázku: Pixabay