Dům a zahradaRady a tipy

Zdraví za pár korun. Obyčejné kvasnice dokážou divy

Během pandemie se stalo něco, co v posledních letech nemělo obdoby – najednou na pultech obchodů zcela chybělo droždí. Nadbytek času a sdílení na sociálních sítích totiž přispělo k tomu, že všichni najednou začali péct domácí rohlíky, chleby nebo sladké pochoutky – a kvasnice prostě na čas zcela zmizely.

Je to nevídané zejména proto, že dnes už se s kvasnicemi v kuchyni tolik nepočítá. Zadělávat na kynuté buchty se nikomu nechce, protože to dlouho trvá a výsledek je nejistý, a drožďovou polévku si všichni v nepříliš příznivém světle pamatujeme ze školních jídelen.

Kvasnice jsou však pro náš zdravý životní styl velmi prospěšné. Jde v podstatě o živý organismus neboli směs mikroskopických organismů. Obsahují živé slisované kvasinky, což jsou vlastně jednobuněčné houby. Mají vysoký podíl živin, které naše tělo umí perfektně využít. Najdete v nich:

  • všechny vitaminy skupiny B
  • vitamin D
  • enzymy
  • stopové prvky, železo, měď
  • esenciální kyseliny
  • minerální soli

Zejména kvůli vysokému obsahu vitamínů skupiny B jsou velice ceněným potravinovým doplňkem. Je však nezbytné využít je ve správné formě. Pro pečení totiž představují především nezbytnou technickou složku, ale jejich výživová hodnota se pečením ztrácí. Daleko lepší efekt bude mít droždí tehdy, pokud z něj uděláme například chutné knedlíčky do polévky nebo drožďovou pomazánku. Je jasné, že chuť kvasnic je velmi specifická a mnohé může dokonce odpuzovat, ale lze se domnívat, že při správné úpravě a dochucení lze nepříjemnou chuť dobře zamaskovat.

Pokud navíc nechcete konzumovat přímo čerstvé droždí, existují pro vás i jiné varianty. Jsou dostupné také ve formě tablet či prášku. Užívání tabletek je asi nejjednodušší, neboť nemusíte ani bojovat s nepříjemnou chutí. Prášek má také své výhody, protože se například dá jednoduše nasypat do jakéhokoliv oblíbeného nápoje.

Rozlišujte mezi kvasem a kváskem

Pozor si dejte na rozdíl mezi těmito dvěma surovinami. Není to jedno a totéž. Zejména dnes je velice populární připravovat například chleba z kvasu. Ten má ale jiný původ než kvásek, který zaděláváme na buchty. Kvas se připravuje z vody a žitné mouky, obsahuje více mikroorganismů a zajišťuje chlebu vláčnost a delší svěžest. Jeho příprava si ale vyžaduje náročnější technologický postup a jeho založení trvá i několik dní.

Tajemství lahůdkového droždí

Speciální kategorií jsou ještě tyto chutné vločky, které dobře znají zejména vegani a nedají na ně dopustit. Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatého na cukry, kde se kvasinky nechají namnožit a pak se suší lehce nad teplotu okolo 45°C. Používá se při přípravě omáček, polévek i ve studené kuchyni. Má velmi příjemnou chuť, která ani zdaleka nepřipomíná nepříjemné droždí. Zachutná tedy zcela jistě i vám.

Kvasnice na pleť

Řada lidí nedá dopustit na jejich jedinečné účinky pro pleť. Jestliže vás trápí problematická pleť i ve vyšším věku, pak byste droždí rozhodně měli dát šanci. Špatná pleť po pubertě totiž často odkazuje na problémy vnitřního charakteru, nejčastěji na špatné trávení. A právě všechny tyto problémy kvasnice vyřeší. Kvasnice se tedy vyplatí pravidelně konzumovat, ale také je můžete použít i jako pleťovou masku. Stačí si kousek kvásku rozmíchat v troše mléka a potřít jím problematická místa na kůži.

Zklidnění a posílení

Pokud trpíte častým stresem, nemělo by ve vašem jídelníčku chybět droždí. Kvasnice jsou bohaté na vitaminy B1, B2 a B3, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu. Pomohou doplnit chybějící živiny, když je z vás vyčerpává stres a únava a budete se ihned cítit lépe. Velmi podobně pomáhá droždí i při únavě. Vitamíny skupiny B pomáhají tělu regenerovat a posilují jej. Podporují uvolňování energie z tuků a sacharidů, které do sebe dostáváte z jídla.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button