Klasický karamelovo – jablkový koláč z pánve
Jde o klasický francouzský „tarte tatin“ který je výborný. Zamilují si jej všichni. My jsme si tento recept maličko poupravili a zakomponovali jsme do něj listové těsto. Je neodolatelný, udělejte si jej i vy a uvidíte, jak skvělý je!
Ingredience:
- 1 šálek cukru
- ¼ šálku jablečného džusu
- 6 polévkových lžic másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 8 jablek (ideální jsou Gala jablka)
- 1 list mraženého listového těsta
Postup:
Krok 1:
Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Vezměte větší teflonovou pánev a dejte do ní cukr s jablečným džusem. Vařte asi dvě minuty, dokud cukr neroztaje. Stále míchejte. I nadále vařte asi šest až osm minut za občasného míchání. Barva by měla být jantarová.
Krok 2:
Odstraňte ze sporáku, přidejte máslo a míchejte, dokud se neroztopí. Vmíchejte vanilkový extrakt a přidejte sůl.
Krok 3:
Uspořádejte na pánev jablka, kulaté části dolů do třech soustředěných kruhů. Vaříme v pánvi na střední plamen asi 40 – 45 minut nebo do doby, než jablka změknou. Nezakrýváme.
Krok 4:
Vezměte pánev, sundejte jí z plamene a přiložte list listového těsta. Pečlivě zastrčte, žádné převisy. Dejte do trouby a pečte 20 – 25 minut, popřípadě dozlatova. Dejte na rošt a nechte vychladnout asi 15 minut. Přiklopte talířem a opatrně otočte. Podáváme teplé.