Rady a tipyRecepty

Klasický karamelovo – jablkový koláč z pánve

Jde o klasický francouzský „tarte tatin“ který je výborný. Zamilují si jej všichni. My jsme si tento recept maličko poupravili a zakomponovali jsme do něj listové těsto. Je neodolatelný, udělejte si jej i vy a uvidíte, jak skvělý je!

Ingredience:

  • 1 šálek cukru
  • ¼ šálku jablečného džusu
  • 6 polévkových lžic másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 8 jablek (ideální jsou Gala jablka)
  • 1 list mraženého listového těsta

Postup:

Krok 1:

Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Vezměte větší teflonovou pánev a dejte do ní cukr s jablečným džusem. Vařte asi dvě minuty, dokud cukr neroztaje. Stále míchejte. I nadále vařte asi šest až osm minut za občasného míchání. Barva by měla být jantarová.

Krok 2:

Odstraňte ze sporáku, přidejte máslo a míchejte, dokud se neroztopí. Vmíchejte vanilkový extrakt a přidejte sůl.

Krok 3:

Uspořádejte na pánev jablka, kulaté části dolů do třech soustředěných kruhů. Vaříme v pánvi na střední plamen asi 40 – 45 minut nebo do doby, než jablka změknou. Nezakrýváme.

Krok 4:

Vezměte pánev, sundejte jí z plamene a přiložte list listového těsta. Pečlivě zastrčte, žádné převisy. Dejte do trouby a pečte 20 – 25 minut, popřípadě dozlatova. Dejte na rošt a nechte vychladnout asi 15 minut. Přiklopte talířem a opatrně otočte. Podáváme teplé.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button