Rady a tipyReceptyZdraví

Je čas sbírat bez! Jak jej efektivně využít pro vaše zdraví?

Bez černý určitě znáte z vaší zahrady nebo z vašeho okolí. Tato rostlina hojně roste po celé severní polokouli, vyhovují jí zejména půdy s dostatkem živin a vláhy. Jen velmi výhodná v tom, že najde využití od květu až po kořen. Její léčebné vlastnosti popsal již samotný Hippokrates, a nejen díky němu, ale také mnoha dalším bylinkářům můžeme dnes zdravotní vlastnosti bezu využívat na vlastním těle.

Během května se objevují květy černého bezu skoro kdekoliv po Česku – vždy samozřejmě záleží na počasí. Někdy rostou již od konce dubna, jindy se opozdí. Když je bez v plném květu, je to ideální čas ke sběru. Z černého bezu se dají vyrobit různé pochutiny a my vám poradíme, jak si některé připravit a jak vám mohou pomoci i ve vašem zdravém životním stylu.

Jak poznáte bez?

Bez černý bezpochyby znáte i vy a běžně se s ním na svých procházkách po přírodě setkáváte. Tento keř dorůstá do výšky sedmi metrů, a tak se může směle řadit i ke stromům. Je typický rozkvetlými intenzivně vonícími vrcholíky žlutobílých květů. Na podzim ale okolí podobně zkrášlí žloutnoucími listy, které odhalují bohaté střapce sytě černých plodů.

Sušení květů

Na sušení je vždy lepší sbírat květy okolo poledne. Květy sbírejte, pokud možno rychle, aby se daly hned usušit a nezvadly. Sušte je v tenké vrstvě ve stínu nebo můžete i při umělé teplotě max. do 40 °C. Nejlepší bude, pokud je umístíte na dobře větrané místo, které má přístup vzduchu ze všech stran. K rovnoměrnému sušení se proto ideální hodí bylinářské síto nebo rošt. Usušené květy uchovávejte v hermeticky uzavíratelné dóze. Díky tomu mohou klidně vydržet i celý rok, delším skladováním ztrácejí vůni a své léčivé schopnosti.

Pozitivní vliv na zdraví

Účinky černého bezu na vaše zdraví jsou skutečně velmi pozitivní. Můžete využít jak květ, plod list, tak i kořen. Dovede bojovat proti bakteriálním a virovým infekcím, je bohatý na vitamín A, B a C. Velmi účinný bývá bez zejména v boji s průduškovým onemocněním, ale stejně úspěšně se užívá také při zažívacích problémech nebo nachlazení. Tlumí bolesti hlavy, uší a zubů, snižuje horečku, prospívá k správné funkci žlučníku a blahodárně působí také na játra.

Můžete jej bez obtíží použít i k výplachům dutiny ústní při paradentóze nebo při zánětech dutiny ústní jako kloktadlo. U kojících žen je znám tím, že podporuje přirozenou tvorbu mateřského mléka, raději však jeho užití v tomto případu konzultujte s lékařem. Bez je prospěšný také tím, že má skvělé účinky při léčbě akné a hodí se do uklidňujících, vzpružujících nebo posilujících koupelí.

Bezinková limonáda

Na přípravu tohoto chutného nápoje budete potřebovat:

  • pomeranč
  • citrón
  • bezové květy
  • převařenou vodu
  • mátu
  • 2 lžíce medu
  • skleněnou uzavíratelnou sklenici

Jak postupovat?

Je to velmi snadné a tento recept si určitě zamilujete. Začněte tím, že pomeranč s citrónem nakrájíte na kolečka. Ujistěte se, že na přípravu použijete zejména bezové květy, které jste nesbírali přímo u cest nebo u průmyslových zón. Květy vždy pečlivě a opatrně odstřihněte z keře, opláchněte opatrně studenou vodou a nechte je na chvíli na podkladu odpočinout. Díky tomu se z nich odplaví nečistoty, ale třeba také přebytečný hmyz, který by rozhodně nebyl nejlepší ingrediencí do limonády.

Nakrájený pomeranč s citrónem společně s květy vložte do vyčištěné a vysušené sklenice, k tomu přidejte převařenou vodou a dochuťte dle vlastní chuti medem. Nechte takto louhovat při pokojové teplotě, klidně se ale nebojte láhev postavit na přímé sluneční záření a vyčkejte asi 6 hodin. Ideální doba je přes noc, kdy se z bezu uvolní více zdraví prospěšných látek. A máte hotovou limonádu, kterou je dobré zkonzumovat do 24 hodin. Pokud ji uložíte do lednice, vydrží i o něco málo déle.

Bezinkové řízky

Tento méně tradiční, ale o nic méně chutný recept si připravíte z těchto ingrediencí:

  • bezové květy
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce smetany
  • 3 vejce
  • olej na smažení
  • špetku soli
  • skořicový cukr
  • med

Jak pokrm připravíte?

Nejprve si nachystejte těsto na obalení. To uděláte tak, že smícháte 3 lžíce mouky, 3 lžíce smetany a 3 vejce, k tomu ještě přidejte špetku soli. Natrhané a omyté květy držte za stonek a obalte nejdříve v hladké mouce a poté v připraveném testíčku. Postupně takto zpracujte všechny připravené květy. Mezitím si rozehřejte pánev s dostatečným množstvím rostlinného oleje. Dejte smažit a osmažte dozlatova z obou stran. Vychladlé smažené bezové řízky je možné servírovat například ochucené skořicí a pokapané medem. Ke slané variantě je možné místo smetany použít pivo, chuť bude opět výtečná a potěší všechny, kteří neradi sladké.

ZDROJ: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/elderflowers

ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button