Rady a tipyRecepty

Jak zpracovat sklizené plody na podzim

Podzim je časem padajících listů, pouštění draků, sběrem hub, zazimování zahrady a také čas sklizně. Co jsme nestihli otrhat a nasbírat přes léto, rychle doháníme a s tím vzniká otázka, co s tím vším budu dělat? Způsobů, jak uchovat sklizené plody, aby byly vydržely přes zimu, byly chutné a neztratily zdravé složky existuje mnoho. Zkusíme si některé z nich přiblížit.

Zavařování

Zavařené ovoce nebo okurky snad ochutnal každý. Kompoty byly součástí školních obědů už dávno. Zavařit také můžeme houby, papriky, cibulky nebo baby kukuřičky. Ovocné marmelády a džemy stačí po uvaření směsi a naplnění sklenic, pouze otočit dnem vzhůru. Ovoce na kompoty a zeleninu použijte syrové. Pokud nevlastníte zavařovací hrnec, využijte k zavařování myčku nebo mikrovlnnou troubu. Myčka vám ušetří mnoho práce. Po zavaření otočte sklenice vždy dnem vzhůru.

Sušení

K sušení použijte bylinky a houby, ale také ovoce a zeleninu. Když nemáte sušičku, můžete bylinky, ovoce a zeleninu usušit v troubě při nízké teplotě. Ujistěte se , že v nich nezbyla žádná vlhkost. Plodům hrozí napadení plísní. V sušeném ovoci, bez vlhkosti, vynikne jeho sladká chuť. Oblíbená jsou jablka a hrušky. Houby sušte u topení nebo na suchém a tmavém místě. Nezapomeňte na těžkou stravitelnost sušených hub. Před použitím je namočte do vařící vody. Část hub rozemelte na prášek a máte aromatické houbové koření do omáček a polévek.

Mražení

Houby, drobné ovoce-rybíz, třešně, maliny, a některé druhy bylinek zamrazte. Mražené houby jsou lépe stravitelné. Před mražení je povařte v mírně osolené vodě, ale není to nutné. Houby vložte do sáčku, pak do novin a znovu do sáčku. Noviny pohltí zápach a vám nehrozí, že od nich budou cítit ostatní potraviny v mrazáku. Bylinky nasekejte na jemno a vložte do malé krabičky nebo sáčku. Ovoce vypeckujte a zamrazte v pytlíku. Při použití mraženého ovoce ho při rozmrazování dejte do hladké mouky. Vytáhne vlhkost a při pečení bublanin nebo koláčů neklesne ovoce dolů.

 

 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button