Rady a tipyReceptyZdraví

Domácí pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, silný antioxidant a zdroj vitamínu C. Pomáhá snižovat krevní tlak, brání procesu kornatění tepen, podporuje trávení, má močopudné účinky.

Nejlepší je čerstvý, výborný je na chlebu s máslem. Využijete jej do pokrmů studených i teplých. Nejlepší způsob skladování je zmrazení nebo výroba pesta.

Pozor – někteří lidé mohou být alergičtí na česnekové silice (dýchací potíže, podráždění a zarudnutí pokožky při kontaktu).

Výroba pesta

Suroviny:

  • svazek medvědího česneku
  • dvě hrstky ořechů (kešu, vlašské, piniové)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • citronová šťáva (nemusí být)

Postup:

Omyjeme listy česneku a rozmixujeme je s ořechy. Postupně přidáváme olej. Naposledy přidáme sůl, nastrouhaný parmezán, případně citronovou šťávu.

Hotové pesto dáme do uzavíratelné nádoby a uskladníme v lednici. Použít jej můžene třeba na těstoviny nebo topinky. Je výborné pod maso, do sýrových nebo tvarohových náplní (slané šátečky) nebo jako část náplně do pizzy.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button