Rady a tipyReceptyZdraví

Domácí pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, silný antioxidant a zdroj vitamínu C. Pomáhá snižovat krevní tlak, brání procesu kornatění tepen, podporuje trávení, má močopudné účinky.

Nejlepší je čerstvý, výborný je na chlebu s máslem. Využijete jej do pokrmů studených i teplých. Nejlepší způsob skladování je zmrazení nebo výroba pesta.

Pozor – někteří lidé mohou být alergičtí na česnekové silice (dýchací potíže, podráždění a zarudnutí pokožky při kontaktu).

Výroba pesta

Suroviny:

  • svazek medvědího česneku
  • dvě hrstky ořechů (kešu, vlašské, piniové)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • citronová šťáva (nemusí být)

Postup:

Omyjeme listy česneku a rozmixujeme je s ořechy. Postupně přidáváme olej. Naposledy přidáme sůl, nastrouhaný parmezán, případně citronovou šťávu.

Hotové pesto dáme do uzavíratelné nádoby a uskladníme v lednici. Použít jej můžene třeba na těstoviny nebo topinky. Je výborné pod maso, do sýrových nebo tvarohových náplní (slané šátečky) nebo jako část náplně do pizzy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button