Dům a zahradaRady a tipy

Čištění digestoře zvládnete levou zadní. Nepotřebujete ani chemické saponáty

I pokud se snažíte svou kuchyni pravidelně uklízet a udržovat v ní maximální pořádek, přesto je jedno místo, kde se to dělá obzvlášť obtížně, a můžete se vsadit, že tam vždycky trochu špíny a mastnoty najdete. Ano, řeč je samozřejmě o digestoři. Hodně z nás přístroj čistí jen zvenku a na filtry úplně zapomíná. Přitom právě jejich údržba je nezbytná pro správné fungování digestoře. Vy se ale úklidu bát nemusíte – i zašlou špínu díky těmto trikům snadno odstraníte.

K čemu je digestoř?

Pokud tento užitečný nástroj v kuchyni příliš nepoužíváte, měli byste začít. Úkolem digestoře je odsávat páry a pachy, které v kuchyni vznikají při přípravě pokrmů. Digestoře nutně nemusí být napojeny na komín (a většinou ani nejsou), ale spíše obsahují jen speciální filtry, které nasátý vzduch čistí a opět jej pouští zpět do místnosti. Už jen proto bychom tedy měli dbát na to, aby naše filtry skutečně fungovaly a plnily svůj účel. Kromě par totiž digestoř odsává i oxidy dusíku, které vznikají při vaření na plynovém sporáku, a také přebytečné horko, což zejména v létě jistě oceníte.

Začněte zvenku

Venku možná digestoř otíráte pravidelně. Přesto ale platí, že na digestoř se musí se silnějším kalibrem. Na digestoři se totiž snadno usazuje i mastnota, která způsobuje, že její povrch jde jen velmi špatně umýt. Není ale potřeba používat agresivní chemické prostředky, raději vyzkoušejte babské rady. Na vyčištění mastné špíny se skvěle osvědčuje například kombinace jedlé sody, citronu a octa. Plášť digestoře tak stačí očistit jednou do měsíce jemným hadříkem.

Pohled dovnitř

Povrch je sice čistý, ale co vnitřek? Máte vůbec odvahu se tam podívat? V části otočené k varné desce najdete filtry, které je třeba z přístroje vyndat. Jde o tzv. tukové filtry, které mají všechny digestoře – ty brání tomu, aby se nečistoty z vaření dostaly do motoru. Jsou snadno omyvatelné a je třeba je pravidelně čistit, abyste se nedostali do fáze, kdy na ně budete muset jít s rejžákem.

Pokud jste je zatím nikdy nečistili, připravte si horkou lázeň, ve které rozpustíte jedlou sodu. Filtr poté ponořte dovnitř a nechte mastnotu povolit. Půjde pak o to snadněji dolů. Poté jej můžete umýt běžným saponátem nebo jej rovnou šoupnout do myčky a pustit program s nejvyšší teplotou vody.

Některé digestoře disponují také textilním filtrem, který je třeba vyčistit zhruba po 100 hodinách provozu. Můžete jej snadno vyprat přímo v ruce, ale praním se většinou narušuje struktura látky a postupně se snižuje kvalita filtračních schopností.

Další kategorií je tzv. uhlíkový filtr, který je u recirkulačních digestoří zodpovědný za odstranění zápachu z vaření. Ten nejdříve opatrně vyjměte z plastového rámu a poté jej umyjte v teplé vodě. Opět je možné jej dát umýt i do myčky, abyste si ušetřili práci. Po umytí filtr usušte v elektrické troubě při 100 °C po dobu 10 minut, aby došlo k opětovné aktivaci. Přibližně po roce používání by se uhlíkový filtr měl vyměnit za nový, ale je pravdou, že jen málokdo to skutečně dodržuje. Musíte však počítat s tím, že po roce už nefunguje zdaleka tak dobře, což může mít nepřímo negativní vliv i na vaše zdraví. Pokud tedy filtr neplánujete po roce vyměnit, zaměřte se alespoň na jeho pravidelné čistění.

Umístění je pro funkčnost také důležité

Funkčnost digestoře ovlivňuje i její správné umístění. Při montáži tedy dbejte na doporučení vzdálenosti. Výška umístění digestoře je závislá na tom, jaký typ sporáku máte. U elektrického sporáku je optimální výška od 65 cm, ale u plynového sporáku by digestoř měla být výše, od desky sporáku ji umístěte asi ve vzdálenosti 75 cm.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button