NezařazenéRecepty
Rychlá a hustá houbová polévka
Budeme potřebovat:
- 500ml rostlinného bujónu
- 400g hub
- 2 velké cibule
- 1 mrkev
- 1 stopka celeru
- 3 stroužky česneku
- 5 větviček tymiánu
- 250ml bílého vína
- 3/4 šálku smetany
- 4 pažitkové listy
- olivový olej
- sůl a pepř
A jak na to?
- Nejprve oloupeme cibuli a tu pak nakrájíme na menší kroužky. Cibulové kroužky smažíme na olivovém oleji při středním ohřevu po dobu 25-30 minut.
- Oloupeme česnek, mrkev a celer. Zeleninu nakrájíme a stejně tak i houby. Trochu hub ponecháme ale stranou.
- V hrnci se silným dnem začneme smažit nejprve nakrájenou zeleninu a nakonec přidáme i houby. Pět minut směs nepřetržitě mícháme, dokud není vše krásně měkké.
- Do hrnce nalijeme víno, přidáme tymián a přivedeme směs do varu. Povaříme pět minut, pak přidáme zeleninový vývar a smaženou cibulku a pokračujeme ve vaření.
- Vypneme sporák, polévku odstavíme ze zdroje tepla a dáme ji do mixéru. Polévku pak znovu dáme na zdroj tepla a ještě deset minut povaříme.
- Podáváme s malými kousky hub a pažitkou.
- Dobrou chuť!