Dezerty
Karamelový cheesecake s příchutí tyčinek Mars, který dostane každého mlsouna
- Porcí: 8
- Celkový čas přípravy: 35 minut
- Čas přípravy: 30 minut
- Čas vaření: 5 minut
Ingredience
- 250 g čokoládových sušenek (bez čokoládové polevy)
- 150 g rozpuštěného másla
- 20 g másla
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hnědého cukru
- 50 g nasekané mléčné čokolády
- 3 čajové lžičky želatiny
- 60 ml vařící vody
- 500 g žervé/lučiny
- 110 g moučkového cukru
- 3 tyčinky Mars, nasekané
Postup
- Sušenky nahrubo rozmixujeme. Poté přilijeme rozpuštěné máslo a mixujeme dál, dokud se vše nespojí.
- Tuto směs rozprostřeme v libovolné nádobě (ideální je pečící forma s průměrem 20 cm) a silně přitlačíme na dno tak, aby se vytvořila jednolitá vrstva, jenž bude základem dortu.
- Necháme cca 30 minut zchladnout, nebo dáme do lednice.
- Mezitím dáme do hrnce 2 lžíce smetany, hnědý cukr a zbylé máslo. Zahříváme a po dobu 3 – 4 minut na mírném plameni promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak dáme stranou.
- V druhém hrnci rozpustíme čokoládu a 2 lžíce smetany. Opět mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a vše se nespojí. Dáme stranou.
- Rozpustíme želatinu ve vařící vodě a šleháme vidličkou, dokud se nerozpustí. Dáme stranou.
- Pomocí šlehače vyšleháme žervé a moučkový cukr, dokud se vše nespojí.
- V další míse ušleháme zbylou smetanu, dokud ji nevyšleháme ve šlehačku.
- Do mísy s našlehaným žervé přidáme želatinu a nasekané tyčinky Mars.
- Dále přidáme smetanu, kterou ovšem nevšleháme, ale jen jemně přimícháme, aby příliš nespadla.
- Z této směsi žervé a šlehačky oddělíme polovinu a dáme ji na vrstvu sušenek z kroku 1 až 3. Na směs nalijeme polovinu čokoládové a karamelové polevy z kroků 4 a 5. Vezmeme jídelní nůž a povrch krému z žervé politým polevou zakrojíme tak, aby se poleva dostala i do hloubky krému a vznikl tam mramorový efekt.
- Krok 11 opakujeme i s druhou polovinou krému a polev.
- Hotový dort zakryjeme a necháme hodinu v lednici. Dort můžeme dozdobit nasekanou tyčinkou mars, či nasekanou čokoládou.
- Dobrou chuť.