Dům a zahradaRady a tipy

6 věcí, které byste v ložnici mít neměli, aby se vám dobře spalo a odpočívalo

Vaše ložnice by měla být útočištěm. Myslete na ložnici, která je příjemná, neutrální, pohodlná a zbavená jakéhokoli nepořádku, ať už pracovního nebo jiného. Vyhněte se tomu, abyste si v noci nosili do postele telefon nebo počítač nebo si na noční stolek navršili hromadu prádla. Ložnice je primárně určena ke spánku, takže podložku na jógu, kytaru, umělecké předměty k přemýšlení, potřeby pro domácí mazlíčky nebo rozptylující techniku nechte v jiných místnostech.

I když se to může zdát jako jednoduché tipy, sedm interiérových designérů se podělilo o své nejlepší rady, jak si vytvořit ložnici, kterou budete nejen milovat, ale budete si v ní moci užívat sladkého spánku.

Nepořádek z oblečení a vybavení posilovny

Vyhněte se hromadění oblečení na židlích nebo křeslech. Ložnice by měla být klidná, tichá a měla by být místem, kde můžete skutečně načerpat síly a resetovat se. Vaše ložnice také není posilovna, takže byste nikde na očích neměli mít sportovní vybavení.

Kancelářské vybavení

Ložnice by měla být jednoznačně naším přístavem klidu a pohody a neměla by obsahovat rušivé a stresující elementy. Jak byste taky mohli v poklidu odpočívat, kdy na vás přímo do postele kouká hromada nevyřízených papírů nebo složky informací, které potřebujete načíst?

Proto do ložnice v žádném případě nepatří tiskárny, skartovačky nebo kancelářské vybavení. Mnozí designéři dokonce varují před psacími stoly, pokud se nejedná o jednoduchý psací stůl, který nepřipomíná práci, klavír nebo jiné hudební nástroje, či nepříjemně jasné osvětlení. Při vytváření prostoru, který má být relaxací a únikem od nároků práce, námahy a úkolů, je důležité pečlivě zvážit, co zachovat a co dát jinam.

Žaluzie

Žaluzie měl někdy každý, ale je na čase je vyhodit do koše. Ty nudné, lamelové žaluzie od podlahy ke stropu, se kterými jsme se všichni nepochybně setkali v pronajatých bytech, nemají v ložnici co dělat. Zahoďte je a pořiďte si raději závěsy na míru. Ty vytváří komfortní a příjemný prostor, který doslova vybízí k odpočinku – závěsy jsou hřejivé a útulné a pomohou vám místnost nejen zatemnit, ale dodat jí i tu správnou relaxační atmosféru.

Příliš mnoho polic

Většina designérů není příznivcem přebytečných otevřených polic v ložnici. Může to vést k nežádoucímu nepořádku, který je navíc na první pohled na očích a působí nesmírně rušivě. Pokud máte otevřené police, snažte se udržet položky na nich v minimálním množství a v dekorativním duchu. Otevřené regály zde slouží pouze k vystavování, nikoliv k ukládání předmětů denní potřeby.

Telefony a televize

Ložnice by měla být co možná nejvíce bez technologií. Vzhledem ke všem rušivým vlivům dnešního světa by vaše ložnice měla být dekompresní zónou, a tedy zónou bez techniky, která nám neustále připomíná ruch okolního světa a jeho neúprosné tempo. Telefon sice můžete mít u postele, ale pokud je to možné, odstraňte televizi, nabíjení umístěte do jiné místnosti a ukliďte další nepořádek spojený s technologiemi – kabely, baterie a další. Umožněte svému mozku odpočívat, přidejte knihy, rodinné fotografie a předměty, které vám přinášejí spíše pohodu než stres.

Zrcadla, výrazné barvy a okázalé obrazy

Možná je to pro někoho překvapením, ale do ložnice by neměla patřit ani zrcadla. A přesto je většina v ložnici má, protože se zde i typicky oblékají. Jestliže se vám nehodí mít šatnu jinde, zvažte alespoň umístění zrcadla dovnitř skříně tak, aby nebyly na první pohled vidět. Důvod je prostý – údajně vyvolávají v člověku pocit, že není v místnosti sám, a to mu na klidu při spánku nepřidá.

Z podobných důvodů bychom se v ložnici měli vyvarovat těžkých předmětů, například lustrů, nad postel, které mohou vyvolávat pocit úzkosti nebo obavy. Obdobně je lepší vyhnout se výrazným barvám a obrazům se znepokojujícími motivy, které by mohly působit depresivně nebo tíživě.

Samozřejmě každé bydlení má své omezení co do prostoru a možností uskladnění věcí. Pokud tedy potřebujete mít například v ložnici zároveň i malý koutek pro práci, nedá se nic dělat – není potřeba se stresovat s tím, že si kvůli tomu dobře neodpočinete, ale můžete se zkusit zamyslet nad tím, jak koutek co nejlépe schovat nebo jej aspoň dát z očí, když jste přímo v posteli. Určitě se vždycky dá něco vymyslet, aby se vám spalo a odpočívalo ještě lépe.

ZDROJ: https://www.thespruce.com/items-you-shouldnt-keep-in-your-bedroom-7371459
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Terry Magallanes: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/postel-loznice-dum-doma-2631746/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button