Dům a zahradaRady a tipy

Aby zahradní jezírko nebylo brčál: Naučte se o něj správně pečovat i v letních měsících

Většina milovníků vodních zahrad si uvědomuje, jak důležitou roli hraje optimální kvalita vody v prostředí jezírka. Pokud i vy máte na zahradě malé jezírko, fontánu nebo rybníček, jistě víte, jak náročná jeho údržba může být. Noví majitelé jezírek si to možná zpočátku tolik neuvědomují, ale právě nyní máte dost času na to, abyste pochopili, co vaše vodní zahrada potřebuje, aby byla čistá a zdravá. Zde je sedm jednoduchých rad, které vám pomohou dosáhnout a udržet čistou vodu v jezírku – tak aby bylo skutečnou okrasou a potěchou vaší zahrady.

Nekupujte příliš mnoho ryb

Ujistěte se, že vaše jezírko není příliš přeplněné. Standardním pravidlem je, aby na každých 400 litrů vody připadalo maximálně 10 ryb. Příliš mnoho ryb vytváří v jezírku příliš mnoho odpadu a může způsobit nerovnováhu v kvalitě vody ve vašem jezírku. Pokud však máte rádi velké množství ryb, můžete vždy do jezírka přidat mokřadní filtr, který výsledek přemnožení ryb vyrovná.

Uberte na krmivu pro ryby

Dalším dobrým pravidlem je nekrmit ryby více, než dokážou sníst po pěti minutách, a v letní sezóně ne více než dvakrát denně. Překrmování má za následek příliš mnoho rybího odpadu. Nemluvě o tom, že nesnědené krmivo se často dostane do odpěňovače, kde se rozkládá a ovlivňuje kvalitu vody ve vašem jezírku.

Zajistěte si dostatek rostlin

V ideálním případě by mělo být asi 40 až 60 % vodní plochy pokryto nebo zastíněno vodními rostlinami. Tyto rostliny fungují jako přirozené filtry, protože odvádějí přebytečné odpay, které by jinak způsobily růst řas. Rozhodněte se pro vodní lilie, okrajové rostliny, plovoucí a ponořené rostliny.

Najděte správnou velikost čerpadla

Ujistěte se, že jste si pořídili čerpadlo, které dokáže alespoň jednou za hodinu cirkulovat celý objem vody v jezírku. K výběru správné velikosti čerpadla můžete použít kalkulačku čerpadla. Většina čerpadel je také umístěna uvnitř skimmeru. Pokud je v koši skimmeru příliš mnoho nečistot, může dojít k zablokování průtoku vody k čerpadlu. Každých pár dní proto zkontrolujte koš skimmeru a vyjměte z něj všechny nečistoty, které blokují průtok vody. Pokud čerpadlo nemá správný průtok vody ve skimmeru, uslyšíte, jak čerpadlo nasává vzduch – a to je znamení, že něco není v pořádku a měli byste zasáhnout.

Čištění jezírka

Na dně vašeho jezírka se mohou hromadit rozkládající se nečistoty, rybí odpad a nesnědené krmivo. Proto se mnoho majitelů rybníčků rozhoduje nechat si je každé jaro vyčistit. Nezapomeňte také přidat prospěšné mikroby, které pomohou vašemu jezírku udržet vyvážený ekosystém.

Správně filtrujte své jezírko

Najděte si filtr, který odpovídá velikosti vašeho jezírka. Je důležité si uvědomit, že většina filtrů je dimenzována a vychází z ideálních podmínek. Pokud je překračujete (například máte příliš mnoho ryb), musíte si pořídit výkonnější filtr! Vždy je potřeba filtr dimenzovat tak, aby byl vhodný pro větší kapacitu, než je kapacita vašeho jezírka. Nezapomeňte také filtr čistit podle návodu. Tento úkon obvykle zabere pouhou minutu, ale přesto jej lidé zbytečně ignorují nebo odsouvají.

Hlídejte si teplotu vody během léta

Jakmile teplota vody v jezírku dosáhne 25 °C nebo více, je obtížné udržet potřebnou hladinu rozpuštěného kyslíku. Vodní rostliny tomu pomáhají předcházet tím, že poskytují stín a ochlazují vodní hladinu. Během extrémních veder můžete vidět, jak vaše ryby na hladině jezírka lapají po vzduchu. Přidejte tedy za takové situace do jezírka provzdušňovač, který pomůže vašim ploutvovitým přátelům získat kyslík, který v horkém létě potřebují.

ZDROJ: https://www.aquascapeconstruction.com/water-gardening-articles/pond-maintenance/how-to-keep-pond-water-clean
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Saunak Shah: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/priroda-voda-kvetiny-okvetni-listky-2819290/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button