Víte, co všechno se dá vyrobit z dýně?
Dýně a podzim k sobě neodmyslitelně patří. Není problém je sehnat, neboť je naleznete v každém zahradnictví či zelenině. Lze z nich vykouzlit nádherné podzimní dekorace nebo nějakou podzimní dobrotu.
Dýně jako dekorace
Dýně je zelenina, která nabízí celou řadu různých tvarů i barev a díky tomu ji můžeme využít pro nádherné podzimní dekorace. Díky své různorodosti poskytují velké možnosti a nemusíte být ani moc zruční, neboť dýně vypadají skvěle již samy o sobě. Menšími odrůdami můžeme doplnit výzdobu v podzimních květináčích nebo je položit na parapet či u vchodových dveří. Větší odrůdy přímo vybízejí k dlabání a vyřezávání. Asi nejznámější z nich jsou vydlabávané dýně, které se využívají jako svítící lucerny v období Halloweenu. Do výroby strašidelné dýně se rády zapojují také děti. Jestliže jim nechcete do rukou dávat nůž, půjčte jim štětec a barvy. Také mohou nasbírat spadané listí, které lze využít na doladění dekorace.
Dýně jako váza
Pokud si chcete vytvořit originální vázu z dýně, kterou umístíte na stůl, postačí k tomu větší dýně hokaidó, u níž seříznete vršek, řádně ji vydlabete a necháte vyschnout. Do vzniklého otvoru umístíte floristickou hmotu, do níž můžete naaranžovat podzimní listy, větvičky šípku, buxus, malé dýně a podzimní květy.
Pokud chcete na dýně malovat, lze k tomu použít prstové barvy, které jsou zdravotně nezávadné. Jako dekorace na ně můžete použít samolepky nebo přírodniny, které do slupky napícháte.
Také něco na zub
Dýně se dá použít i na výrobu celé řady dobrot. Tradiční dýňovou polévku zná každý. Přinášíme tipy na recepty méně tradiční.
Dýňový koláč
Suroviny na přípravu:
- 1 střední dýně
- 100g cukru moučky
- 100g másla
- 2 vejce
- 200g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- šlehačka na dozdobení
Postup:
- Nejprve dýni oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semínka a dužinu. Zbytek dýně nakrájíme na malé kostky, které uvaříme doměkka a následně osušíme.
- Dýňové kousky rozmačkáme nebo rozmixujeme na pyré, které necháme vychladnout.
- Utřeme si máslo s cukrem na hladkou a nadýchanou pěnu, do které přidáme vejce, 2 lžíce mletých mandlí a prášek do pečiva a vše důkladně promícháme. Do vzniklé směsi přimícháme dýňové pyré.
- Vmícháme zbytek rozemletých mandlí. Pokud je těsto husté, můžeme přidat trochu vody z vařené dýně.
- Vzniklé těsto nalijeme do vymazané formy a rovnoměrně jej rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 45 minut. Jestliže začne koláč rychle hnědnout, zakryjeme jej alobalem.
- Servárujeme ozdobený šlehačkou, kterou můžeme posypat mletými mandlemi či ořechy.
Dýňové špízy
Suroviny na přípravu:
- 600g dýně nakrájené na kostky a povařené v páře
- 500g pevného tofu
- 1 paprika
- 2 lžíce arašídového oleje
- šťáva ze zázvoru
- opražená sezamová semínka
- sůl
- sojová omáčka
- 1 červená chilli paprička
Postup:
Na špízové jehly napícháme střídavě dýni, tofu a papriku. Vzniklé špízy pokapeme směsí arašídového oleje a šťávy ze zázvoru a opékáme asi 4-5 minut, průběžně je otáčíme. Před servírováním je posypeme opraženými sezamovými semínky a podáváme se sojou omáčkou a kolečkem chilli papričky.