Napadov.cz

Víte, co všechno se dá vyrobit z dýně?

Dýně a podzim k sobě neodmyslitelně patří. Není problém je sehnat, neboť je naleznete v každém zahradnictví či zelenině. Lze z nich vykouzlit nádherné podzimní dekorace nebo nějakou podzimní dobrotu.

Dýně jako dekorace

Dýně je zelenina, která nabízí celou řadu různých tvarů i barev a díky tomu ji můžeme využít pro nádherné podzimní dekorace. Díky své různorodosti poskytují velké možnosti a nemusíte být ani moc zruční, neboť dýně vypadají skvěle již samy o sobě. Menšími odrůdami můžeme doplnit výzdobu v podzimních květináčích nebo je položit na parapet či u vchodových dveří. Větší odrůdy přímo vybízejí k dlabání a vyřezávání. Asi nejznámější z nich jsou vydlabávané dýně, které se využívají jako svítící lucerny v období Halloweenu. Do výroby strašidelné dýně se rády zapojují také děti. Jestliže jim nechcete do rukou dávat nůž, půjčte jim štětec a barvy. Také mohou nasbírat spadané listí, které lze využít na doladění dekorace.

Dýně jako váza

Pokud si chcete vytvořit originální vázu z dýně, kterou umístíte na stůl, postačí k tomu větší dýně hokaidó, u níž seříznete vršek, řádně ji vydlabete a necháte vyschnout. Do vzniklého otvoru umístíte floristickou hmotu, do níž můžete naaranžovat podzimní listy, větvičky šípku, buxus, malé dýně a podzimní květy.

Pokud chcete na dýně malovat, lze k tomu použít prstové barvy, které jsou zdravotně nezávadné. Jako dekorace na ně můžete použít samolepky nebo přírodniny, které do slupky napícháte.

Také něco na zub

Dýně se dá použít i na výrobu celé řady dobrot. Tradiční dýňovou polévku zná každý. Přinášíme tipy na recepty méně tradiční.

Dýňový koláč

Suroviny na přípravu:

  • 1 střední dýně
  • 100g cukru moučky
  • 100g másla
  • 2 vejce
  • 200g mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • šlehačka na dozdobení

Postup:

  • Nejprve dýni oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme semínka a dužinu. Zbytek dýně nakrájíme na malé kostky, které uvaříme doměkka a následně osušíme.
  • Dýňové kousky rozmačkáme nebo rozmixujeme na pyré, které necháme vychladnout.
  • Utřeme si máslo s cukrem na hladkou a nadýchanou pěnu, do které přidáme vejce, 2 lžíce mletých mandlí a prášek do pečiva a vše důkladně promícháme. Do vzniklé směsi přimícháme dýňové pyré.
  • Vmícháme zbytek rozemletých mandlí. Pokud je těsto husté, můžeme přidat trochu vody z vařené dýně.
  • Vzniklé těsto nalijeme do vymazané formy a rovnoměrně jej rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 45 minut. Jestliže začne koláč rychle hnědnout, zakryjeme jej alobalem.
  • Servárujeme ozdobený šlehačkou, kterou můžeme posypat mletými mandlemi či ořechy.

Dýňové špízy

Suroviny na přípravu:

  • 600g dýně nakrájené na kostky a povařené v páře
  • 500g pevného tofu
  • 1 paprika
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • šťáva ze zázvoru
  • opražená sezamová semínka
  • sůl
  • sojová omáčka
  • 1 červená chilli paprička

Postup:

Na špízové jehly napícháme střídavě dýni, tofu a papriku. Vzniklé špízy pokapeme směsí arašídového oleje a šťávy ze zázvoru a opékáme asi 4-5 minut, průběžně je otáčíme. Před servírováním je posypeme opraženými sezamovými semínky a podáváme se sojou omáčkou a kolečkem chilli papričky.

Přidat komentář

Spolupracujeme