DárkyRady a tipyRecepty

4 ochucené olivové oleje – Skvělé do kuchyně nebo jako dárek

1. Citronový

Ingredience

  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • kůra z 1 citronu (doporučujeme použít bio citron)

Postup

  1. Oloupejte (např. škrabkou na brambory) kůru z citronu. Odstraňte co nejvíce dužiny.
  2. Na malé pánvi nebo v rendlíku smíchejte s kousky kůry. Na mírném ohni zahřívejte asi 20 minut. Není třeba, aby olej vřel.
  3. Vyjměte citronovou kůru a slijte olej do čisté a suché sklenice.
  4. Do sklenice můžete přidat další citronovou kůru, abyste poznali, o jaký jde olej. A taky na okrasu.
  5. Olej skladujte na chladném místě po dobu dvou týdnů.

 

2. Bylinkový

Ingredience

  • 3/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 svazek míchaných bylinek (rozmarýn, šalvěj, tymián) – v celku, ideálně čerstvé

Postup

  1. Omyjte a zcela osušte bylinky.
  2. V hrnci na mírném plameni smíchejte bylinky a olivový olej.
  3. Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála (nemusí vřít).
  4. Vyjměte bylinky a nalijte olej do čisté a suché skleněné nádoby. Pokud chcete, můžete do sklenice přidat snítku bylinky.
  5. Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů.

Bylinkový olej se hodí místo klasického olivového oleje do salátů jako dresing.

 

3. Chilli

Ingredience

  • 3/4 hrnku panenského olivového oleje
  • 2 lžíce sušených chilli papriček

Postup

  1. V hrnci na mírném plameni smíchejte chilli papričky a olivový olej.
  2. Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála (nemusí vřít).
  3. Vyjměte papričky a nalijte olej do čisté a suché skleněné nádoby. Pokud chcete, můžete do sklenice přidat pro odlišení pár papriček.
  4. Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů.

 

4. Česnekovo pepřový

Ingredience

  • 3/4 hrnku panenského olivového oleje
  • 2 stroužky oloupaného česneku
  • 1 čajová lžička celého černého pepře

Postup

  1. V hrnci na mírném plameni smíchejte pepř, česnek a olivový olej.
  2. Duste asi 20 minut, aby se směs ohřála (nemusí vřít).
  3. Vyjměte pepř a česnek a nalijte olej do čisté a suché skleněné nádoby. Pokud chcete, můžete do sklenice přidat pár kuliček pepře.
  4. Skladujte v chladu po dobu dvou týdnů.

Takto ochucený olej se hodí na lehké špagety s pepřem a parmezánem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button