Krása a módaRady a tipy

Záchrana pro vaši pleť? Chemický peeling umí zázraky, ale není pro každého

Přemýšlíte, že byste si ráda dopřála nějaké kosmetické ošetření, které by vám pomohlo vymazat nějaké ty roky z vaší tváře a vrátit vám hezkou, udržovanou a svěží pleť? Proč ne? Nový rok je plný začátků, tak je možná dobrý nápad začít se také více starat o vaši pleť. Zbavit se drobných vrásek, rozšířených pórů i pigmentových skvrn vám pomůže chemický peeling. Nyní je ideální období, kdy ho podstoupit!

Co to vůbec je?

Chemický peeling je neinvazivní metoda, která slouží k projasnění a omlazení stárnoucí pleti, vyhlazení jemných vrásek, zjemnění jizev vzniklých po akné a rozšířených pórů. Přispívá také k odstranění pigmentových skvrn a působí příznivě na mastnou pokožku. Je potřeba připravit se na to, že chemický peeling může pleť podráždit, zvlášť při prvním použití. Ošetření lze ale stále považovat za poměrně šetrné a hodí se tedy téměř pro všechny typy pleti, pokud je tedy provedeno správně a odborně. O možných nežádoucích účincích se ale vyplatí poradit se s lékařem.

Co očekávat?

Chemický peeling na rozdíl od klasického kosmetického jde v pokožce hlouběji a postup aplikace se liší. Domácí peelingové metody jistě znáte a snad třeba i používáte. Chemický peeling ale funguje trochu jinak a vždy by se měl provádět v kosmetickém salonu pod dohledem odborníka. Dnes existují i domácí chemické peelingy, ale ty fungují ještě trochu jinak. Dermatolog nanese na obličej a dekolt přípravek na bázi kyseliny glykolové, která během několika minut způsobí začervenání a postupné olupování horní vrstvy pokožky, pod níž se nachází nová, hezká a neporušená pleť.

Po prvním zákroku zmizí pigmentace a drobné vrásky, ale když budete tento postup podstupovat opakovaně, dojde ke skutečně výraznému zlepšení celkového vzhledu pokožky. Nevýhodou je mírná bolestivost při aplikaci peelingu a časová náročnost, protože se několik dnů může pleť ještě dodatečně olupovat až do konečného výsledku.

Kdy se pleť zahojí?

Doba hojení je závislá na hloubce peelingu. U peelingů, které odstraňují svrchní vrstvu pleti, obvykle hojení trvá jeden až čtyři dny. U hlubokých peelingů může trvat plné zhojení v řádu měsíců. První týdny je navíc nutné používat kosmetiku s ochranným faktorem a nevystavovat se přímému slunečnímu záření. Tento typ ošetření se ale rozhodně nedoporučuje používat, pokud nemáte s chemickým peelingem ještě žádné zkušenosti.

Jaké budou výsledky?

Samotná procedura trvá zhruba půl hodiny, záleží ale také na reakci pokožky. I když výsledky pravděpodobně zaznamenáte už po prvním sezení, vždy je dobré zákrok pro ještě lepší efekt opakovat. Běžně se doporučuje zajít na ošetření třikrát až šestkrát. S tím také souvisí očekávaná cena, kterou za tento typ ošetření zaplatíte. Ceny se liší salon od salonu, ale pokud je někde cena příliš nízká, raději se tomuto salonu vyhněte. Mohlo by to znamenat, že kosmetička nemá dostatečné zkušenosti nebo nepoužívá kvalitní produkty. Cena jednoho zákroku může stát přibližně okolo 500 – 2000 korun.

Není to pro každého

I když je chemický peeling k pokožce šetrný, v některých případech je dobré se mu vyhnout. Prvním vykřičníkem je samozřejmě alergie – vždy se ujistěte, že netrpíte přecitlivělostí na některou ze složek produktů. Zákrok se nedoporučuje vykonat ani v případě, že máte například opar, poraněnou pokožku nebo ekzém. Před samotným ošetřením rozhodně nepodceňte možnost konzultace s kožním lékařem, který vám řekne, zda je pro vás chemický peeling vhodný, případně vám doporučí jiné ošetření.

Připravte se také na to, že po ošetření mohou nastat některé komplikace. Těm je obecně možné se vyhnout správnou volbou peelingu a správnou péčí před a po ošetření. Mezi nejběžnější nežádoucí efekty patří:

  • Infekce
  • Zjizvení či strnulost
  • Změny barevného tónu pleti
  • Pupínky
  • Permanentní zarudnutí ošetřovaných oblastí

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button