Dům a zahradaRady a tipy

Zkuste tyto snadné triky pro dokonalou letní grilovačku

S krásným a slunečným počasím se určitě vyplatí vytáhnout ven také gril a co nejdříve pozvat přátele na první letošní grilovačku. Vydařené grilování nicméně vždy vyžaduje dobrou přípravu, také vhodný výběr grilu a v neposlední řadě i kvalitní výběr potravin a správný způsob přípravy. Pokud chcete, aby se první letošní grilovačka skutečně vydařila. Ujistěte se, že víte, čeho se při přípravě vyvarovat, a na co naopak dávat pozor, abyste dosáhli těch vůbec nejlepších výsledků.

Gril na dřevěné uhlí

Svůj gril je dobré perfektnš znát a umět jej správně ovládat i využívat všechny jeho funkce. Každý otvor či přihrádka mají své využití a je vhodné vědět, jak s nimi správně nakládat. Na trhu navíc existuje velké množství vychytaného příslušenství, které vám pomůže grilovat ještě lépe a snadněji.

Dnešní grily na dřevěné uhlí fungují na principu horkovzdušné trouby. Asi ty nejběžnější jsou menší grily s menším grilovacím roštem o průměru 43 cm. Jestliže je ale grilovaní skutečně vaším koníčkem, možná nemusí být špatnou volbou ani větší multifunkční zařízení, které používá malé topeniště k hoření ohně. Následně kouř z plamenů proudí do velkého topeniště a odtud pak jde pryč komínem. Hodí se tedy nejen na přímé i nepřímé grilování, ale také na uzení.

Pořádně si zatopte

Nejste si jisti, jestli zvolit spíše dřevěné brikety nebo uhlí? Platí, že brikety z tvrdého dřeva nekouří, mají vyšší výhřevnost, také vydrží déle hořet a dají se i opakovaně podpálit. Díky stejné velikosti brikety hoří rovnoměrně, a díky tomu jsou schopny také zajistit rovnoměrný žár, který je pro skvělé grilování zcela nezbytný.

U dřevěného uhlí je třeba počítat s horším podpalem, navíc má každý kus různou velikost, takže žár není rovnoměrný. Obojí může snadno navlhnout, ale pokud je necháte hodinu před grilováním na slunci, budete je schopni zcela bez potíží zapálit.

Vytvořte pořádný žár

Pořádně podpálit a rozehřát gril je zcela zásadní. Pomůže vám k tomu zapalovací komín. Na gril položte dvě smotky přírodního nebo tuhého podpalovače a pomocí zapalovače nebo sirek jej zapalte. Na zapálený podpalovač dejte zapalovací komín naplněný briketami nebo uhlím a celou věž nechte pořádně rozhořet. Jakmile se nahoře objeví první žhavé uhlíky, komín vysypte to ohniště, ujistěte se, že uhlíky jsou všude rovnoměrně rozprostřeny a máte ideálně připravený gril na opékání masa nebo zeleniny.

Dále je také možné postříkat topivo tekutým podpalovačem. Pokud ho ale dáte moc, existuje riziko, že od něj chytne jídlo nepříjemný zápach. Jestliže jej naopak bude málo, uhlí nebo brikety se nerozhoří.

Udržte ideální teplotu

Přesnou teplotu uvnitř grilu by měl ukazovat teploměr, který bývá obvykle umístěn na poklopu grilu. Teplotu si následně můžete sami regulovat přivíráním průduchů jak na víku, tak také ve spodní části grilu. Při grilování na dřevěném uhlí se ujistěte, že tuk neodkapává do rozžhaveného uhlí. Jinak hrozí, že bude vznikat kouř, který obsahuje rakovinotvorný benzopyren. A to rozhodně nikdo nechce.

Inovujte a zkoušejte nové věci

Moderní grily s pomocí správně vybraného příslušenství zvládnou cokoliv. Některé grily se pyšní také modulovými rošty s výměnnými středy, kdy lze prostředek grilovacího roštu jednoduše vyměnit podle toho, co se zrovna chystáte připravovat. Na jednom grilu tak snadno uvaříte prakticky cokoliv. Můžete zkusit pořídit třeba pizza pánev, která se hodí nejen pro přípravu pizzy, ale třeba také chleba nebo různých koláčů. Skvělý může být i litinový hrnec, ideální pro přípravu omáček a guláše. Možností je ale nepřeberně a je jen na vás, jaké další vybavení si pořídíte.

ZDROJ: https://www.americangarden.us/en/blog/6-steps-for-the-perfect-barbecue

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Mateusz Dach ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button