Zeleninové šťávy jsou zdravé, jak na ně?

Většina z nás si již zvykla do svého jídelníčku zařazovat přírodní ovocné šťávy. Vyzkoušeli jste již i někteý fresh nápoj vyrobený ze zeleniny?
Ptáte se proč? Tady je hned několik důvodů:
- Obsahují méně cukru a kalorií, než šťávy ovocné.
- Mají vysoký podíl minerálů, vitamínů, enzymů, antioxidantů a dalších tělu prospěšných látek.
- Působí proti únavě a stárnutí organismu.
- Podporují imunitu.
- Pomáhají při hubnutí.
- Upravují zažívání.
Pokud jste nemocní a nemáte chuť k jídlu, čerstvá šťáva vám dodá důležité živiny a další tělu potřebné látky. Většina dětí zeleninu nemusí, ale pokud zvolíte vhodné suroviny pro výrobu freshe, možná ani nepoznají, že je vyrobený ze zeleniny. Navíc jsou čerstvé šťávy velice účinné v boji proti volným radikálům. Šťávu lze použít pro detoxikaci organismu, místo svačiny nebo prostě jen tak.
Některé druhy zeleniny vhodné pro výrobu nápojů
Mrkev – syrová je totiž bohatým zdrojem provitamínu A – karotenu. Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, vitamíny B, C a E, celou řadu minerálů (draslík, fosfor, hořčík, chlor, sodík, vápník, měď, zinek, železo). Její účinky jsou širokosektrální – prevence nemocí očních, zvyšuje odolnost organismu, chrání nervový systém, čistí organismus, zlepšuje kvalitu pleti. Je vhodné do nápoje přidat několik kapek rostlinného oleje (pro lepší vstřebatelnost).
Červená řepa – obsahuje provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek jsou zastoupeny především železo, draslík, hořčík, síra a fosfor. Pomáhá detoxikovat naše tělo a je to účinný prostředek proti chudokrevnosti, vysokému krevnímu tlaku či revmatismu. Šťáva obsahuje minerální soli, které se uplatňují při obnově buněčné tkáně jater vážně poškozených dlouhodobou konzumací alkoholu.
Rajčata – čerstvá šťáva z nich připravená obsahuje sodík, draslík, hořčík a železo. Z vitamínů zde najdeme především provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C.
Okurky – známý je jejich močopudný účinek, šťáva podporuje činnost jater, žlučníku a střev. Pomáhá při úpravě krevního tlaku, příznivě působí při nemocech kůže, vlasů a nehtů.
Řapíkatý celer – je zelenina trochu zvláštní pro přípravu nápojů a ne každý uvítá jeho chuť, necméně jeho účinky na náš organismus jsou velice dobré. Brání usazování vápníku v tepnách, kloubech, ledvinách a žlučníku tím, že jej udržuje v tekutém stavu. V kombinaci s mrkví napomáhá proti vzniku osteoporózy, revmatismu či křečovým žilám.
Špenát – je zelenina bohatá na vitamíny C a E, dále obsahuje železo a kyselinu šťavelovou.Štáva z něj připravená pomáhá v boji proti zácpě.
Vyzkoušejte tyto kombinace:
Červená řepa – její šťáva má hořkou chuť, proto je vhodné kombinovat ji například s mrkví, sladkým jablkem či pomerančem.
Mrkev – šťáva je sladká, můžeme ji tedy pít samotnou. Kombinovat ji lze s jablkem či citrusovými plody.
Řapíkatý celer – samotná šťáva není nic moc, použít ji však můžete v kombinaci s ananasem, hroznovým vínem či sladkým jablkem.
Okurka – štáva se dá pít samotná. Vynikající je také v kombinaci s jablkem nebo pomerančem.