Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Zbavte svůj domov nepříjemných zápachů. Snadno a bez chemie

Jistě to sami znáte. Přáli byste si po práci přijít do útulného a voňavého domova, ale častěji vás do nosu udeří zápach odpadků, ledničky nebo záchodu. Zbavit se těchto nepříjemných pachů je často běh na dlouhou trať a vyžaduje velké úsilí i kopu čisticích prostředků.

Poradíme vám, jak tyto každodenní nepříjemnosti řešit účinně a rychle, a co víc bez nutnosti používat spoustu chemických prostředků, které mohou poškodit vaše zdraví! Vás domov tak bude vždycky vonět jen po čistotě a vy se můžete každý den těšit, až otevřete dveře svého bytu.

Zápach odpadků

Ať děláme, co děláme, odpadky jsou nejčastějším problémem, který musíme v domácnosti řešit. Jediným účinným řešením, které doposud existovalo, bylo vynášet odpadky tak často, aby ani nestihly zapáchat. To však znamená alespoň každý den. Komu by se to chtělo dělat a navíc – jedno zapomenete a můžete celý byt větrat znovu.

Ve skutečnosti to ale často nejsou samotné odpadky, které smrdí. Spíše je to nádoba, ve které je skladujete. Jen málokdo totiž věnuje pozornost jejímu pravidelnému čistění a dezinfekci. Přitom je to extrémně důležité, abyste si doma nepěstovali nebezpečné bakterie. Nádobu na odpadky tedy pravidelně vymývejte horkou vodou, do které přidáte několik lžiček jedlé sody. Ta má skvělou schopnost absorbovat pachy a zároveň účinně čistí. Poté můžete vnitřek nádoby postříkat dezinfekčním prostředkem, který bude s bateriemi bojovat i dlouhou po jeho použití.

Zápach v lednici

Nejen že je pro nás nepříjemné otevírat lednici, ale silný zápach může také znehodnotit jídlo, které uvnitř uchováváme. Prvním krokem je opravdu pečlivě balit potraviny, které přirozeně silně zapáchají (třeba vyzrálý sýr, česneková pomazánka apod.). Druhým krokem je pak skladovat v lednici spolu s potravinami i otevřenou krabičku s jedlou sodou nebo lahvičku s octem. Obě tyto suroviny výborně absorbují pachy a zabraňují jejich dalšímu šíření.

Zápach z myčky nádobí

Možná si říkáte, že myčka by se přece měla čistit sama při každém jejím použití. Ano, do jisté míry to platí, ale stále se může stát, že se na určitých částech myčky zachytnou částečky zbylého jídlo, které tam pak může ležet celé týdny. Neodstraníme-li jej manuálně, můžete si být jisti, že se začne velice rychle rozkládat, a to bude samozřejmě doprovázeno silným zápachem. Myčku je proto dobré pravidelně ručně vymývat roztokem s octem či citronovou šťávou, který vám pomůže neutralizovat všechny potenciální pachy.

Špína v mikrovlnné troubě

U mikrovlnky to často není jen zápach, který nás obtěžuje. Kdykoliv ji totiž otevřete, vykoukne na vás spoušť způsobená ohříváním potravin, které jsou mastné, prskají apod. A můžete si být jistí, že manuální čištění mikrovlnky je jednou z těch nejnepříjemnějších věcí vůbec. Je totiž složité pořádně se dostat do všech koutů, navíc není vhodné používat žádné čisticí prostředky, protože ty se pak uvolňovat při ohřívání jídla, které konzumujeme, a kontaminovat ho.

Nejlepším řešením je tedy vložit do misky hrnek vody společně s plátky citronu a nechat tuto směs pozvolna ohřívat. Citronové výpary uvolní zaschlou špínu a neutralizují zápachy. Vy už musíte jen vnitřek mikrovlnky vytřít suchým hadříkem.

Zápach z prkýnek na krájení

Vaše prkýnka, zvlášť pokud jsou dřevěná, jsou úplným ložiskem bakterií. Daří se jim tam díky vlhkosti a neustálému přísunu potravin z jídla, které na prkýnku krájíme. Buďte tedy velmi opatrní a nikdy nepoužívejte stejná prkýnka ke krájení syrového masa a potravin, které tepelně neupravujete.

Nejlépe je vydezinfikujete tak, že si rozpůlíte citron a stranu s dužinou zasypete trochou soli. Citronem pak vydrhněte prkýnko z obou stran, nechte chvíli působit a poté opláchněte v teplé vodě. Citron se solí jsou účinnou dezinfekcí, která vás zbaví bakterií i zápachu.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button