DárkyDům a zahradaRady a tipy

Zaručené tipy, aby dýně vydržely po celý podzim bez hniloby

Zářivě oranžové dýně a vyřezávané lucerny přinášejí na verandy a terasy sváteční atmosféru. Jak dlouho ale dýně vydrží a existuje nějaký způsob, jak zabránit jejich zkažení?

Zatímco nevyřezané dýně vydrží v chladném skladu čerstvé přibližně dva až tři měsíce, vyřezávané dýně vydrží jen několik dní a některé faktory mohou způsobit, že se dýně zkazí ještě rychleji. Pokud si chcete vyřezávané nebo nevyřezávané dýně užívat o něco déle, zde je několik tipů pro péči a skladování, aby vaše dýně vypadaly co nejlépe.

Jak dlouho vydrží dýně?

Celé dýně obvykle vydrží asi jeden měsíc při pokojové teplotě nebo dva až tři měsíce, pokud jsou uchovávány na chladném a tmavém místě. Některé odrůdy malých a mini dýní však mohou při správném skladování vydržet čerstvé až šest až 12 měsíců.

Na druhou stranu vyřezávané dýně vydrží jen asi tři až sedm dní, proto je nejlepší vyřezávat dýně až těsně před Halloweenem.

Jak vybrat dýni

Pokud chcete, aby dýně vydržely co nejdéle, vybírejte zdravé dýně s pevnými stonky, rovnoměrně vyvinutou barvou a baculatou, pevnou dužinou bez kašovitých míst. A nezapomeňte: dýně z místních farem jsou obvykle mnohem čerstvější než dýně zakoupené v obchodě s potravinami.

Jak zabránit hnití vyřezávaných dýní

Při vyřezávání dýní se do dužiny dýně dostávají mikrobi, kteří urychlují její hnilobu. Aby vyřezávané dýně vypadaly nádherně strašidelně, počkejte s vyřezáváním až těsně před velkým Halloweenem a pak použijte tyto rychlé tipy na jejich uchování:

  • Před vyřezáváním dýně omyjte. Opláchnutí dýní 10% roztokem bělidla a vody před vyřezáváním zničí mikroby na dužině dýní a zpomalí hnilobu.
  • Odstraňte veškerou dužinu. Dužina dýní přitahuje škůdce, proto při čištění dýní vždy vydlabejte co nejvíce dužiny.
  • Použijte dezinfekční sprej. Postříkání vnitřku a vnějšku dýní zředěným bělicím sprejem zpomalí růst mikrobů nebo můžete dýně denně postřikovat směsí jednoho dílu octa a jednoho dílu vody. Jen mějte na paměti, že ocet a bělidlo se nemíchají a tyto přípravky by se neměly používat současně.
  • Použijte přírodní těsnicí prostředek. Otření olivového nebo kokosového oleje na vnitřní i vnější straně dýní uzavírá vlhkost a zabraňuje vysychání dýní. Nejlepších výsledků dosáhnete, když dýně nejprve postříkáte octem nebo bělidlem, necháte je na vzduchu uschnout a poté na ně nanesete vybraný olej.
  • Udržujte je v chladu. Dýně se rychleji kazí, když se zahřejí, ale mráz může také způsobit, že se dýně stanou kašovitými. Chcete-li zachovat čerstvost, skladujte vyřezávané dýně venku na stinném místě nebo v lednici, pokud nejsou vystaveny, a pokud teploty klesnou, přesuňte venkovní dýně dovnitř.
  • Vyhněte se svíčkám. Svíčky vytvářejí velké množství tepla, které může způsobit rychlejší hnití dýní. Vydlabané dýně však můžete udržet o něco chladnější, když použijete světla na baterie, aby vaše lucerny zářily.

Jak zabránit hnití nevydlabaných dýní

Stejně jako vydlabané dýně vydrží i nevydlabané dýně déle, pokud je budete skladovat na chladném a tmavém místě a budete je chránit před mrazem. V ideálním případě by se dýně měly uchovávat na místě, kde se udržuje teplota okolo 10 – 15 stupňů, například ve sklepě nebo garáži.

Jak na pěstování dýní?

  • Zjistěte, kdy sázet. Překontrolujte si na obalech semen informace o „dnech do sklizně“ a podle nich přesně určete, kdy dýně zasadit, aby byly připravené na podzim. Většina dýní potřebuje k růstu přibližně 90 až 120 dní.
  • Vypěstujte je. Umístění plochého kamene, cihly nebo slaměného hnízda pod rostoucí dýně může dýně ochránit před přemokřenou půdou, hnilobou a škůdci.
  • Sklízejte ve správný čas. Dýně vydrží déle, pokud je sklidíte v době, kdy jsou dokonale zralé. Že jsou dýně hotové, poznáte podle toho, že listí okolo začne odumírat, slupka dýně získá zralou barvu a je obtížné ji propíchnout nehtem.
  • Stonek si ponechte. Ponecháním 3 až 4 cm stonku na dýni zabráníte šíření bakterií a prodloužíte životnost dýní.
  • Zacházejte s dýní opatrně. Abyste se vyhnuli otlakům a zlomeninám, nezvedejte dýně za stonky a nemanipulujte s nimi hrubě.

Díky těmto tipů bude vaše podzimní výzdoba naprosto dokonalá a vydrží co možná nejdéle. I když mnoho lidí považuje vydlabávání dýní za importovanou tradici, ve skutečnosti jsou doklady o tom, že podobně vyřezávali na našem území i naše praprababičky, takže zas tak amerikanizovaný svátek to ve skutečnosti není. Halloween koneckonců slavit nemusíte, ale hezká výzdoba určitě prozáří každý dům.

ZDROJ: https://www.bhg.com/halloween/pumpkins/how-to-make-your-pumpkins-last-longer/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Monstera Production: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-dum-stul-5634772/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button