Recepty
Zapékaný lilek s rajčaty a sýrem
Ingredience
- 2 lilky
- 4 rajčata
- 200 g tvrdého sýra (např. gouda, eidam)
- 3 – 4 stroužky česneku
- šťáva z citronu
- cukr
- sůl a pepř
- rostlinný olej
- petrželka na ozdobení
Postup
- Omyjte lilky, očistěte je od stopek a nakrájejte na plátky (asi 5 mm široké). Nedokrajujte je do konce, ale část u stopky nechte spojenou (podobně jako při krájení cibule, viz obrázek).
- Lilky položte a každý plátek posypejte solí a pepřem. Část tvrdého sýra nakrájejte na plátky. Omyjte 2 rajčata, osušte je a nakrájejte na plátky.
- Na plátky lilku dejte vždy 2 – 3 plátky rajčat a 2 plátky sýra (viz obrázek).
- Naplněné lilky položte na pekáč. Pro jistotu můžete plech vyložit pečicím papírem, ušetříte si tak umývání připáleného plechu.
- Zbývající 2 rajčata zalijte vroucí vodou a oloupejte. Nakrájejte je na malé kostičky.
- Postavte na plamen hrnec s trochou rostlinného oleje. Do hrnce nasypejte rajčata, třený česnek a podle chuti cukr, sůl a citronovou šťávu.
- Zamíchejte a vařte, než rajčata změknou a z celé směsi se stane omáčka.
- Připravené lilky na pekáči zalijte rajčatovou omáčkou.
- Pekáč dejte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C po dobu 20 – 25 minut.
- Zbytek tvrdého sýra nastrouhejte a posypejte jím lilky. Dejte je zpět do trouby a pečte dalších 5 minut, aby se sýr hezky rozpustil.
- Porce před podáváním můžete ozdobit petrželkou