Recepty

Výborná dortová lízátka

Korpus si buď vytvořte podle následujícího receptu či jakéhokoliv vašeho oblíbeného receptu, třeba i piškotu nebo můžete použít i koupený. Testujte a zjistěte, co se vám bude líbit nejvíc.

Lízátka můžete postavit do sklenice s cukrem, aranžovací hmoty či do krabice s otvory.

Potřeby

Na korpus (vystačí na cca 20 kuliček)

  • 125g změklého másla+na formu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 250g polohrubé mouky+na formu
  • 1/ lžičky kypřícího práčku
  • 75 ml podmáslí
  • Špetka soli

Na Krém (ganache)

  • 200g kvalitní bílé čokolády
  • 100ml smetany (stačí 12%)

Ostatní

  • Papírové tyčinky nebo špejle
  • Čokoláda na namáčení
  • Barevné sypání

Postup

1. Korpus

  1. Předehřejte troubu na 180°, horkovzdušnou na 160°.
  2. Vymažte formu máslem a vysypte moukou či vyložte pečícím papírem.
  3. Máslo ušlehejte, přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte cukr.
  4. Do nadýchané směsi přidejte postupně vejce.
  5. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí a střídavě s podmáslím zapracujte do těsta.
  6. Pečte asi 25 minut.

cakepops5.jpg

2. Ganache

Čokoládu dejte do misky a přiveďte k varu smetanu. Slijte ji na čokoládu a promíchejte, aby se čokoláda rozpustila.

3. Kuličky

Krok 1 

Rozdrobte korpus a zapracujte do něj ganache.

cakepops12.jpg

cakepops14.jpg

cakepops15.jpg

Krok 2 

Vyválejte v ruce asi třícentimetrové kuličky, rozložte je na plech s pecícím papírem a nechte v lednici asi 20 minut ztuhnout

cakepops18.jpg

Krok 3 

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do ní namočte konec tyčinky/špejle a zapíchněte ji do kuličky.

cakepops26.jpg

cakepops27.jpg

Krok 4 

Kuličky namáčejte do čokolády, nechte okapat přebytečnou čokoládu a na pár vteřin odstavte. Napříkad do sklenice z cukrem.

cakepops28.jpg

cakepops31.jpg

Krok 5

Než čokoláda kompletně ztuhne, dozdobte lízátka cukrovým zdobením.

Variace

Použít můžete zdobení dle libosti. Vedle cukrového posypu třeba kombinujte různé typy (barvy) čokolády, kokos, oříšky, strouhanou čokoládu a pod.

Dětem se zavděčíte sladkým a barevným zdobením, starším nejspíše zase méně sladkými variacemi a pro partnera nebo na elegantní oslavy doporučuji použít recept na Red Velvet Cake a tmavou čokoládu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button