Rady a tipyZdraví

Vyrazte na šípky! Sirup i čaj vám pomohou zvládnout podzimní nachlazení

Pamatujete, že jste jako malí chodili sbírat šípky? Naše babičky pak z nich vyráběly různé sirupy nebo marmelády, které vám zpříjemňovaly celou zimu. Proč se k této hezké tradici nevrátit? Šípky jsou skvělým zdrojem vitamínu C a dalších živin nutných pro správné fungování našeho imunitního systému. Na podzim tedy budete těžko hledat lepšího přítele pro upevnění vašeho zdraví.

Kam pro šípky vyrazit?

Šípky sbírejte na přelomu září a října, až se pěkně vybarví. Sbírejte je pokud možno mimo rušné cesty a silnice, kde by mohly být plody snadno kontaminovány zplodinami a prachem. Pokud je nemáte na sušení, vybírejte především měkké plody, které se budou snadněji zpracovávat a mají plnější chuť. Nemusíte se bát ani přemrznutí – díky němu naopak získají sladší chuť a silnější aroma. Na sušení se ale lépe hodí tvrdší šípky.

Klasický šípkový sirup

Mezi tradičními recepty vévodí tento, díky kterému si připravíte chutný sirup. Budete potřebovat:

  • 1 kilogram šípků
  • 1 litr vody
  • 0,5 kilogramu cukru
  • velký citron

Před zpracováním nezapomeňte šípky řádně omýt pod proudem vody. Poté je rozdrťte nebo rozsekejte na malé kousky podle toho, jaké nástroje zrovna máte k dispozici. Směs pak zalijte litrem vody a za občasného míchání vařte deset až patnáct minut pomalu doměkka.

Poté odstavte hrnec z plamene, ale šípky nechte ještě asi dvě hodiny louhovat. Vzniklý odvar přeceďte přes sítko nebo plátýnko, abyste se zbavili všech slupek, peciček nebo nečistot. Do šťávy přidejte cukr i citronovou šťávu a opět vařte přibližně 10 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí. Hotovou šťávu přelijte do uzavíratelných sklenic a uložte.

Sirup bez vaření

Protože všichni máme ve zvyku si práci ulehčovat, vymysleli jsme recept i na sirup, který se nemusí vařit. Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.

Šípkový čaj

Na přípravu šípkového čaje je nejlepší rozdrtit šípky v hmoždíři. Šípkovou drť nechte nejprve asi půl hodiny odstát ve studené vodě a pak směs přiveďte k varu a vařte asi dvě minuty.  Opět vše nechte tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat. Dochutit jej můžete například medem nebo jiným vhodným kořením.

Jak šípky pomohou

Šípek má řadu léčivých účinků. Nejčastěji jej můžeme konzumovat ve formě sirupu nebo čaje. Hodí se začít jej užívat preventivně již začátkem podzimu nebo zimy, ale pokud to nestihnete, mohou skvěle doplnit léčbu kašle, nachlazení nebo chřipky.

Šípky obsahují podstatné množství vitaminu C – daleko více než tolik opěvované citrony. Kromě toho mají tyto krásné červené plody také detoxikační účinky, snižují množství cholesterolu, pozitivně působí na žaludek, močové cesty, vhodné jsou i při léčbě močového zánětu a ledvin nebo aterosklerózy.

Nechybí jim ani vitaminy B a K, minerální látky jako jsou draslík, hořčík nebo vápník, léčivé slizy a třísloviny a další látky. Skvělé je, že šípky nemají žádné vedlejší účinky, takže si je bez obav mohou dopřávat i malé děti. Jejich sladká chuť je navíc mezi dětmi velmi oblíbená, takže je tak snadno můžete podpořit ke konzumaci něčeho zdravého.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Jeden komentář

  1. Šípky jsou TOP,každý rok je sbírám a suším na čaj, dělám víno,ani jednou jsme nedostali chřipku.Letos zkusím sirup, šípky jsou všude, zadarmo, jenom je třeba trochu toho úsilí, co nám všem jak jsme zlenivěli chybí. Ovoce nám padá na zem a hnije ale supermarkety prodávají předražené ovoce z „tramtárie“ a všem je to JEDNO!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button