Dům a zahradaKrása a módaRady a tipy

Vaječné skořápky do koše nepatří. Pomohou vám v kuchyni, na zahradě i v koupelně

Vejce se v posledních týdnech staly skoro až luxusní surovinou. Jejich cena šla znatelně nahoru, a pokud jste byli zvyklí dopřávat si vejce třeba každý den ke snídani, možná jste své zvyky museli poněkud přehodnotit. Ani vyšší cena by nám však neměla bránit alespoň občas si je dopřát, jsou totiž mimořádně zdravé a prospěšné. Tato potravina přináší tělu řadu prospěšných vitamínů, ale málokdo už ví, že snadno a efektivně můžete využít i vaječnou skořápku. Podívejte se, jak na to a nevyhazujte zbytečně něco, co ještě můžete využít.

1. Pro zdravé a rychle rostoucí plodiny

Nadrcené skořápky je možné přidat k zemině, protože svým obsahem minerálů dovedou prospívat vašim pokojovým i zahradním rostlinám. Spolu s kávovým lógrem tvoří perfektní podporu hnojiva a rostlinám dodávají tolik potřebné živiny, které v půdě často chybí. Rostliny budou mít dostatek energie a budou skvěle růst i plodit.

2. Namísto drátěnky

Skořápky najdou své využití i při řešení připáleného hrnce nebo pánve. Perfektně dovedou odstranit neoblíbený čajový nebo kávový povlak, který se rád usazuje v hrníčcích, termoskách a na chromových částech kuchyně, ale jsou silným protivníkem i proti připáleninám. Proto je nechejte stát v nádobách přes noc s trochou vody. Ráno je umyjte a uvidíte, že budou jako nové. V případě připáleniny také perfektně nahradí klasickou drátěnku, která často povrchy nádobí poškozuje.

3. I jako doplněk stravy

Skořápky od vajec obsahují užitečné látky, které jsou našemu tělu prospěšné. Obsahují například zinek, železo, mangan, kobalt, samozřejmě i bílkoviny, dusíkaté látky, různé uhličitany a také oxidy. Možná budete překvapeni, že i skořápky se dají konzumovat. Musí se ale správně připravit.

Jak na to? Skořápky nejdříve vařte 10 minut ve vodě a poté je vložte na pečicí plech. Sušte je pár minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Díky tomu je snadno zbavíte nežádoucích látek a různých zárodků. Budou také dostatečně křehké, aby se daly rozemlít a následně je možné je konzumovat v podstatě jako doplněk stravy.

Můžete také tento prášek přidat k mleté kávě předtím, než ji zalijete horkou vodou. Pomáhá dodat kávě potřebné živiny, aby byl tento nápoj jen něco více než zdroj kofeinu. Také kávu zbavuje typické hořkosti, která ne každému vyhovuje.

4. Zářivě bílé prádlo

Pokud přidáte kousky skořápek spolu s citronem do vhodného sáčku a hodíte je do pračky k bílému prádlu, získáte daleko větší efekt bělosti než při běžném praní.

5. Pomohou s vyrážkou

Málokdo už ví, že skořápky naše babičky dříve využívaly i jako lék na podrážděnou kůží. Mají totiž především skvělou vlastnost ulevit od nesnesitelného svědění. Skořápky nechejte rozpustit v jablečném octě a následně takto vzniklý roztok aplikujte na podrážděnou kůži.

6. Pro hebkou a zdravou pleť

Tepelně ošetřené skořápky rozdrťte na prášek a k této směsi přidejte ještě rozšlehaný bílek spolu s kokosovým olejem. Aplikujte na pokožku a nechejte 10 minut působit podobně jako pleťovou masku. Pleť vyživí, rozzáří a vyhladí, takže bude vypadat hned o několik let mladší.

7. Řešení ucpaného odpadu

Skořápky vám mohou ni na usazenou mastnotu a nečistoty. Skořápky nechejte ve dřezu v sítku několik dní. Jak se budou postupně dostávat do odpadu, snadno zde zvládnout zneškodnit bakterie a nabalí na sebe také mastnotu, která se zde ráda usazuje.

ZDROJ: https://www.farmersalmanac.com/top-10-uses-eggshells-18921
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jess Bailey Designs: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-bila-vejce-kuchyne-929774/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button