Dům a zahradaRady a tipy

Sezóna venkovního vaření je u konce. Nezapomeňte zazimovat terasu i gril

Sezóna venkovního vaření není nikdy dost dlouhá a každý rok nastává doba, kdy je bohužel nutné venkovní kuchyni zavřít až do příštího jara. Abyste ochránili investici, kterou jste do své venkovní kuchyně vložili, je třeba udělat několik věcí, abyste prostor připravili na měsíce zimního odpočinku. Věnujte jednou ročně čas následujícím krokům k zazimování venkovní kuchyně. Prodloužíte tím její životnost a zachováte skvělý stav jejích součástí. Když nyní uděláte trochu práce navíc, bude také nutné provést minimální přípravu, až se na jaře budete těšit na první velké venkovní vaření.

Uzavřete přívod vody do venkovní kuchyně

Vypnutí přívodu vody do venkovní kuchyně je jedním z nejdůležitějších kroků k zazimování venkovní kuchyně. Zamrzlé vodovodní potrubí a prasklé trubky mohou způsobit nákladné škody nejen na vaší vodovodní infrastruktuře, ale i na venkovním dřezu a spotřebičích, ke kterým jsou připojeny. Po uzavření venkovní vodovodní přípojky vypusťte vodovodní potrubí tak, že otočíte kohoutkem dřezu a nechte všechnu vodu vytéct ven. Ujistěte se, že je voda vypuštěna také z vedení připojených k venkovní lednici a výrobníku ledu.

Zazimování venkovního kuchyňského dřezu

Po uzavření přívodu vody a vypuštění všech vodovodních řadů a potrubí zbývá k zazimování venkovního kuchyňského dřezu provést už jen několik rychlých kroků. I když je venkovní dřez vyroben z odolné nerezové oceli, měl by být zakrytý, aby byl v zimních měsících chráněn před zbytečným působením povětrnostních vlivů. Nechcete, aby se zaplnil dešťovou vodou nebo sněhem, který by se dostal do odtoku a mohl způsobit škody. Zakrytí dřezu je také potřebné k tomu, aby se do něj nedostaly žádné druhy nečistot, které mohou ucpat vaše potrubí, například listí.

Připravte svůj gril na zimu

Konec grilovací sezóny je obdobím, kdy by se venkovním grilům měla věnovat největší pozornost při čištění a údržbě. Dopřejte svému grilu trochu péče, aby byl na jaře připraven k použití. Vyjměte rošty a ohřívací stojan grilu a pomocí drátěného kartáče vydrhněte mastnotu a zbytky jídla odmašťovacím prostředkem. Snažte se dostat i do všech ostatních těžko přístupných koutů grilu a nezapomeňte vyčistit také okolí hořáků. Jakmile je veškeré náročné čištění grilu dokončeno, použijte čisticí prostředek na nerezovou ocel, abyste gril dobře vyleštili. Poté uzavřete plynové potrubí, pokud se jedná o gril na zemní plyn. Odpojte plynové potrubí a zakryjte všechny otvory na konci potrubí a v místě jeho připojení ke grilu, aby se dovnitř nedostal žádný hmyz.

Pokud máte gril na propanbutan a neplánujete ho v zimě používat, odpojte propanbutanovou nádrž a uložte ji ve svislé poloze venku na dobře větraném místě. Abyste zabránili rezavění nádrže, uchovávejte ji na krytém místě. Nikdy neskladujte propanbutanovou nádrž v uzavřeném prostoru, jako je garáž nebo kůlna.

Posledním krokem k zazimování venkovního grilu je jeho zakrytí. Stejně jako v případě dřezu použijte kryt vyrobený speciálně pro tento spotřebič. Kryt odolný proti povětrnostním vlivům vyrobený ze syntetického materiálu, který může trochu dýchat, zabrání zadržování vlhkosti uvnitř krytu.

Zazimování venkovních kuchyňských skříněk

To, co uděláte pro zazimování skříněk venkovní kuchyně, bude záviset na tom, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Nerezová ocel je jedním z nejběžnějších typů materiálu venkovních skříněk. Kvalitní nerezové skříňky jsou obvykle vyrobeny z vysoce odolného kovu a mohou mít také speciální povrchovou úpravu nenáročnou na údržbu, která poskytuje dodatečnou ochranu proti povětrnostním vlivům. K zachování vzhledu skříněk a minimalizaci účinků působení vlhkosti může přispět také vyleštění nerezové oceli.

Dřevěné venkovní skříně vyžadují nejvíce údržby, aby byly připraveny na zimu. Dřevo je náchylnější k deformaci a poškození vlhkostí, takže je třeba je každý rok dobře zakrýt nebo ošetřit silnou olejovou vrstvou.

Příprava venkovních pracovních desek na zimu

Jak jste si všimli, při popisu materiálů, z nichž jsou vyrobeny předměty venkovní kuchyně, se opakuje jedno téma – odolnost. Venkovní kuchyňské desky nejsou výjimkou. Prvotřídní venkovní deska by vám měla vydržet mnoho let a moderní technologie umožňují výrobcům konstruovat je pro mnohostranné použití.

Stejně jako u venkovních skříněk, materiál desky určí, co s ní budete muset dělat, až přijde zima. Některé typy pracovních desek vyžadují občasné použití impregnačního prostředku, aby se povrchová úprava neopotřebovávala v důsledku dlouhodobého vystavení přírodním vlivům.

Zazimování venkovních kuchyňských spotřebičů

Odpojte všechny venkovní kuchyňské spotřebiče. Většinu vysoce kvalitních venkovních kuchyňských spotřebičů by nemělo být nutné na zimu přenášet dovnitř, protože jsou speciálně konstruovány tak, aby vydržely dlouhodobý pobyt venku.

Zařízení jako jsou například vestavěné boční hořáky a grily budou pravděpodobně potřebovat zakrytí, ale dejte si pozor na to, aby zakrytí nepřispívalo k zadržovaní vlhkosti, která může potenciálně způsobit poškození výrobku. Podívejte se do příruček ke svým spotřebičům, co pro ně výrobce doporučuje v rámci přípravy na zimu.

Tipy pro prodloužení sezóny venkovní kuchyně

Jak můžete prodloužit sezónu vaší venkovní kuchyně, abyste si ji užili o něco více, když počasí nebude přát? Celoročně vám pomůže střešní krytina na verandu nebo přistavěnou terasu, a to nejen kvůli vašemu pohodlí, ale také proto, aby byl prostor venkovní kuchyně chráněn před případnými srážkami. Ještě lepší je mít uzavřený nebo částečně uzavřený prostor pro venkovní vaření.

ZDROJ: https://www.outeriors.com/blog/winterize-your-outdoor-kitchen/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Luis Quintero: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-osoba-ruka-piknik-1857732/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button