Dům a zahradaRady a tipy

S ostrými noži se vaří snadno. Udržte je ostré a prodlužte jejich životnost díky těmto trikům

Jaké je nejdůležitější náčiní, které v kuchyni používáte? Možná se zcela neshodneme, ale my si myslíme, že jsou to nože. Měly by být kvalitní, ostré, měli byste jich mít více na různé úkoly a hlavně byste se o ně měli správně starat.

Když už totiž zainvestujete do skutečně kvalitních nožů, byla by škoda zničit si je nevhodným zacházením. Stačí neopatrná manipulace, špatná údržba a z ostrých nožů, se kterými je radost krájet, se může snadno stát tupý a neúčinný nástroj.

Jak tedy o nože správně pečovat, aby vám vydržely dlouho v top stavu? Tyto tipy vám mohou pomoci nebo vás alespoň inspirovat, na co si dát pozor.

Krabice

Dnes je docela v módě nakupovat na internetu a řadě lidí tedy pravidelně domů chodí balíčky plné nejen oblečení, ale třeba i kusů nábytku, spotřebičů a dalších věcí. Jak tyto krabice otevíráte vy? Možná se nebudeme zas tak mýlit, když řekneme, že prostě vezmete kuchyňský nůž a krabici nahoře rozříznete. Mohlo by se to zdát jako neškodný zvyk, ale vaše nože trpí. Zaprvé je takto velice rychle ztupíte, zadruhé je to také nehygienické – ruku na srdce, kolikrát nůž po otevření krabice zase vrátíte na své místo bez umytí?

A přitom existuje jednoduché řešení. Na otevírání krabice lze použít nůžky nebo speciální nožík, který za pár korun pořídíte v každém papírnictví. Kuchyňské nože se odteď použijí už jen k přípravě pokrmů.

Myčka

Pokud máte myčku, asi v ní myjete téměř všechno. Možná tušíte, že některé nádobí tam tak úplně nepatří, ale už jste prostě zlenivěli a nechce se vám nádobí mýt v ruce. U nožů by to ale bylo mimořádně vhodné. Program v myčce může ostří nožů poškodit a často se vám nůž z myčky také vrátí poškrábaný nebo jakoby opotřebovaný.

Nože jednoduše odkládejte bokem a jednou za den je všechny v rychlosti umyjte v ruce. Kolik to zabere času? Maximálně tři minuty a na to si jistě čas vyšetříte.

Zásuvka

I když je to naším dobrým zvykem, nože není dobré ukládat do kuchyňských zásuvek. Snadno se tam otupí nebo odřou, a navíc se můžete snadno poranit, když do zásuvky pro něco sáhnete. Je lepší pořídit si magnetickou lištu, kterou upevníte na kuchyňské obklady za linkou, a na ni budete nože skladovat. Nebo si pořiďte dřevěný kvádr, do kterého lze nože zasouvat. Je to praktičtější řešení, protože nože máte více po ruce, a navíc tak prodlužujete jejich životnost.

Prkénko

Velmi důležitou součástí péče o nože je i povrch, na kterém s nimi krájíte. Nejlepší možnosti jsou plastová a dřevěné prkénka, naopak kámen, sklo nebo bambus mohou nůž otupit a poškodit. I když je mramorové prkénko jistě velmi stylové a působí hezky, požívejte jej spíše na servírování než krájení.

Ostří

Ostří nože je nutné udržovat v dobré kondici. S tupým nožem mnoho parády ani dobré práce neodvedete. Z krájení se tak může snadno stát otravná noční můra. Udržovat nože ostré není žádná věda. Stačí si pořídit klasický nebo elektrický brousek nožů, který odvede všechnu práci za vás. Některé fungují lépe, jiné hůře. Výhodou těchto pomůcek je skutečnost, že s nimi nože zpravidla nemůžete zničit, ostří ale nikdy nebude dokonalé.

Nejlepší metodou je broušení nožů na brusném kameni. To ale vyžaduje správný postup a zkušenosti. Pokud to tedy neumíte a ani se to netoužíte naučit, raději postupujte konvenčně. Ušetříte své nože i své prsty.

Sami vidíte, že dodržovat tato základní pravidla by nemělo být příliš složité. Odměnou vám bude dobrý sta vašich nožů, jejich dlouhá životnost a také snadná práce v kuchyni. Investovat do kvalitních nožů se vyplatí jen tehdy, pokud jste ochotni také dodržovat zásady péče o ně. Jinak jsou to vyhozené peníze.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button