Recept pro pořádné chlapy: Pivní polévka
My Češi jsme pivem zkrátka posedlí. Popíjíme ho po hospodách, doma, venku na zahradě, u stánku, na Vánoce, Velikonoce… pivo je prostě náš životní styl. Dokonce máme i pivní zmrzlinu a hlavně světově prohlášené pivo. K dobrému pivu samozřejmě patří i nějaké to dobré jídlo. Pořádní chlapi si jistě dají klasické české jídlo a k tomu naše české pivo a jsou spokojení.
Pokud ale nemáte mnoho času na vaření a namísto toho pořádnou chuť na pivo, mohli byste to zkusit skloubit dohromady. Nevěříte? Tak si začtěte do receptu pro všechny milovníky piva a uvařte si s námi polévku ze zlatého moku. Polévka je výtečná a navíc jednoduchá a získá si u vás doma zaručenou oblibu.
Potřebujete:
0,5 l piva (např. Litovel Moravan)
0,5 l zeleninového vývaru
4 vejce
300 g zakysané smetany
3 rohlíky
80 g másla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
Špetka soli, cukru
Na dochucení doporučujeme skořice, mletý kardamom, mletý pepř a na ozdobu čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka
A jak na to?
Do hrnce nejprve nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme obojí do varu.
Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme.
Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme.
Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření.
Před servírováním na oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.