Recepty

Recept na domácí kečup i rajský protlak

Recept na domácí kečup

Ingredience

  • 1 hrnek rajského protlaku (můžete si ho připravit podle níže uvedeného návodu nebo použít kupovaný)
  • 1 lžíce javorového sirupu (můžete ho nahradit agávovým)
  • 1/4 lžičky hořčice
  • 1 lžička octu
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce vody

Postup

  1. Do mísy dejte všechny ingredience a důkladně promícháme.
  2. Uchováváme v uzavřené nádobě a v chladu.

postup kečup_Recept na domácí kečup a rajský protlak

Recept na domácí rajský protlak

Ingredience

  •  2 kg zralých rajčat
  • 1 lžička soli
  • 1/2 až 1 hrnek olivového oleje

Nádobí

  • velký hrnec
  • velký cedník nebo pasírku
  • pečicí plech

Postup

  1. Rajčata nakrájejte na kousky a dejte je do velkého hrnce. Na vysokém plameni přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty do změknutí.
  2. Přes cedník rajčata propasírujte. Vmíchejte sůl a olivový olej podle požadované hustoty.
  3. Vzniklou pastu rozetřete na pečicím plechu a v předehřáté troubě při 150 °C pečte asi 3 hodiny. Každých 30 minut protlak odškrábněte ode dna, aby se nepřipálil. Až se pasta zredukuje asi na svou třetinu až polovinu, snižte troubu na 120 °C a pokračujte v pečení další 2 – 3 hodiny. Pořád nezapomínejte každých 30 minut míchat a odškrabovat.
  4. Hotový protlak dejte do sklenic, které skladujte v lednici, nebo ho můžete zavařit.


postup protlak_Recept na domácí kečup a rajský protlak

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button