Proč vakuovat potraviny
Lidé odpradávna hledají různé způsoby, jak uchovat potraviny dlouho čerstvé. Dnešní doba nás již nenutí dělat zásoby na zimu, přesto je skladování potravin nezbytnou součástí naší domácnosti. Jedním z řešení může být vakuování.
Co je vakuování
Tento způsob skladování uchovává potraviny déle čerstvé a chrání je před vlivy vnějšího prostředí. Je to způsob, při němž odsajeme vzduch, bez použití konzervačních či jiných chemických látek.
Principem vakuování je snížení tlaku vzduchu v nádobě či obalu – dojde k odstranění kyslíku, který způsobuje proces oxidace, podporuje růst mikroorganismů či způsobuje poškození zamrazovaných potravin mrazem.
Výhody vakuování:
- Potraviny si zachovají svoji chuť, vitamíny, nutriční hodnoty, vůni či přirozenou vlhkost.
- Prodlužuje životnost skladovaných potravin.
- Zabráníme přístupu bakterií, plísní či dalších mikroorganismů a následnému znehodnocení potravin.
- Potraviny lze uchovávat v nádobách, sáčcích či boxech v lednici, mrazničce nebo ve spíži.
- Při uchovávání ve spíži se k potravinám nedostanou hlodavci.
- Vakuování brání zvlhnutí suchých potravin.
Nevýhody
Potraviny bohužel neochráníte před bakteriemi způsobujícími botulismus, ty se množí v pokojové teplotě a bez přítomnosti kyslíku. Pokud chcete uchovávat potraviny tímto způsobem, musíte si být jisti zdrojem nákupu potravin.