Osvěžte se domácí limonádou či koktejlem
Horké letní počasí si přímo říká o osvěžující nápoje. Vzhledem k tomu, že letní období nabízí nepřeberné množství různých druhů čerstvého ovoce, můžeme si z něj připravit osvěžující domácí limonády či koktejly. Přinášíme vám inspiraci na některé z nich.
Domácí citronáda
Osvěžující letní nápoj, který se hodí i při grilování.
Suroviny pro přípravu:
- 1,5 litru perlivé vody
- 6 citronů
- 4 limetky
- 1 pomeranč
- cukr krupice dle chuti
- led
- čerstvá meduňka
Postup přípravy:
Ovoce řádně omyjeme. Nastrouháme citronovou kůru, kterou povaříme s cukrem v 0,5 litru vody, necháme vychladnout a přelijeme přes sítko do džbánku. Vymačkáme citrony, limetky a pomeranč a vymačkanou šťávu také nalijeme do džbánku. Vše řádně promícháme. Při podávání lijeme do sklenice s ledem, dozdobíme snítkou máty a plátkem limetky.
Domácí jahodová tříšť
V parném letním dni není nic osvěžujícího, než domácí ledová tříšť z čerstvých jahod provoněných sluncem.
Suroviny pro přípravu:
- mražené jahody
- čerstvé jahody
- kostky ledu
- cukr krupice
- šťáva ze 2 citronů
- snítky máty
Postup přípravy:
V mixéru při přípravu smoothie či typu blender rozmixujte zmražené jahody s kostkami ledu, cukrem a šťávou z citrónů. Můžete přidat trochu perlivé vody. Vzniklou směs rozlijte do sklenic a na dozdobení požijte čerstvou mátu a čerstvé jahody.
Osvěžující jogurtový drink
Tento nápoj vám bude připomínat mléčný koktejl.
Suroviny na přípravu 1 sklenky:
- 100g jahod
- 100g nízkotučného bílého jogurtu
- 1 lžíce medu
- trochu citronové šťávy
Postup přípravy:
Všechny suroviny dáme do mixéru, přidáme 100ml studené vody a 2 kostky ledu a rozmixujeme. Nápoj se podává ihned.
Místo jahod lze použít jakékoli měkké druhy ovoce. Med lze nahradit javorovým sirupem.
Jahodová limonáda s balsamicem a bazalkou
Sladká chuť jahod k létu neodmyslitelně patří.
Suroviny:
- 5 větších jahod
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa balsamico
- 4-5 lístků čerstvé bazalky
- kostky ledu
- perlivá voda
Postup přípravy:
Do džbánku dáme omyté a pokrájené jahody, cukr, balsamico a snítky bazalky. Vše řádně rozmačkáme a promícháme. Přelijeme vodou, doplníme kostkami ledu a můžeme podávat.
Levandulová limonáda
Tato limonáda nejen osvěží, ale má i léčivé účinky.
Suroviny:
- 4 polévkové lžíce levandulových květů
- citrony dle chuti
- cukr nebo přírodní sladidla
- 750ml vody
Postup přípravy:
Převaříme vodu, přidáme do ní květy levandule a 20 minut lehce povaříme. Následně scedíme a do vývaru přidáme citronovou šťávu a studenou vodu. Pokud na doslazení přidáváme cukr, vsypeme jej do ještě teplé směsi, lépe se rozpustí. Používáme – li alternativy, můžeme jimi dosladit až po vychladnutí. Pře podáváním přidáme do sklenice led a kolečko citronu.
Lehké osvěžení ze zázvoru
Zázvor nemusíme používat pouze na výrobu horkého čaje, je to ideální pomocník při přípravě osvěžujících letních limonád.
Suroviny pro výrobu:
- kořen zázvoru – asi 4 cm
- 1 citrón
- 1/2 litru vody
- třtinový cukr dle chuti
- špetka soli
- čerstvá máta
- perlivá voda
Postup přípravy:
Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, vsypeme do hrnce s půl litrem vody a přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme cukr a sůl, směs řádně promícháme a necháme vychladnout. Následně přelijeme přes sítko. Vzniklou směs ředíme vodou, přidáme kostky ledu a dozdobíme mátou nebo kolečkem citronu.
Melounové osvěžení s rozmarýnem
Osvěžující chuť melounů je neodmyslitelně spjata se slunečními letními dny. Vyzkoušejte však trochu méně tradiční chuť melounu a rozmarýnu.
Suroviny pro přípravu:
- 1/4 červeného melounu
- 3 snítky rozmarýnu
- 3 lžíce medu nebo přírodního sladidla
- šťáva z 1 limetky
- voda
- kostky ledu
Postup přípravy:
Meloun zbavíme slupky a semínek, nakrájíme na kostky, rozmixujeme a vzniklou směs přelijeme přes sítko. Přidáme šťávu z limetky a med, případně jiný druh sladidla vodu a rozmarýn. Je dobré nechat limonádu chvíli odležet v lednici, chutě se tak lépe propojí. Před podáváním doplníme kostky ledu.