Recepty
Nadýchaný krémový koláč s vypečenou kůrkou
Ingredience
- 113 g Másla
- 480 ml Mléka
- 4 Vejce
- 4 Kapky bílého octa
- 150 g Cukru krystal
- 1 lžíce vody
- 115 g Polohrubé mouky
- 1 Lžička Vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posypání
Postup
Tip: Recept si velmi zjednodušíte, když použijete šlehač.
- Předehřejeme troubu na 160°C a vymažeme si pečící formu.
- Rozpustíme máslo a dáme stranou. Mléko zahřejeme tak, aby bylo teplé, ale ne vařící a dáme také stranou.
- Vyšleháme vaječné bílky spolu s octem a dáme stranou.
- Vyšleháme žloutky s cukrem, aby se vše spojilo. Do žloutků přidáme rozpuštěné máslo a lžíci vody a opět šleháme, aby se vše spojilo.
- Do směsi přidáme mouku a opět šleháme, aby se vše spojilo v jednotný krém. Do krému ještě zašleháme mléko a vanilkový extrakt.
- Nakonec do krému přidáváme po 1/3 vaječné bílky. Vyšlehané bílky přidáváme již jen vařečkou, či lžící, aby příliš nespadly a směs byla nadýchaná. Nepoužíváme mixér ani šlehač!
- Směs nalijeme do připravené pečící formy a pečeme 45 až 60 minut, nebo dokud krusta nezezlátne.
- Po upečení necháme koláč úplně zchladnout. Poté nakrájíme a posypeme moučkovým cukrem.
Koláč můžete samozřejmě péct i na plechu a máte krásné řezy