Recepty

9 výtečných receptů na domácí bylinková másla

Potřebujeme

Na česnekové bylinkové máslo

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaný)
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaný)
  • 1 lžíce čerstvé šalvěje (nasekané)
  • sůl a pepř

Na máslo s petrželovou natí a citrónem

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
  • 1 a 1/2 lžíce citrónové šťávy (přibližně z poloviny většího citrónu)

Na máslo se sýrem a pažitkou

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 4 lžíce sýra s modrou plísní (například nivy)
  • 2 lžíce čerstvé pažitky (nasekané)
  • sůl

Na čokoládové máslo s lískovými oříšky

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce nasekaných opražených lískových oříšků

Na sladké máslo s ořechy a rozinkami

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 2 až 2 a 1/2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 4 lžíce nasekaných opražených vlašských ořechů
  • 4 lžíce rozinek

Na máslo s citrónem a estragonem

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
  • šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
  • 2 lžíce čerstvého estragonu (nasekaný)
  • sůl

Na paprikové máslo

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 2 lžíce uzené papriky (můžete zakoupit ve specializovaných obchodech)
  • 2 papričky jalapeño (bez semínek, nakrájené na jemno)
  • sůl

Na limetkové máslo s koriandrem

  • 225g másla (pokojové teploty)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 3 až 4 lžíce čerstvé koriandrové natě (nasekané)
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce nastrouhané limetkové kůry

Na máslo s citrónovou kůrou a kari kořením

  • 225g másla pokojové teploty
  • 4 lžíce kari koření
  • 2 a 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 4 lžíce šalotky (nasekané)
  • 4 lžičky čerstvé koriandrové natě (nasekané)
  • 1 lžička chilli papriček (nasekaných, pouze pokud chcete máslo trochu ostřejší)

U tohoto másla je nejdříve potřeba osmahnout šalotku, až zesklovatí. Následně přidat kari a nechat zpěnit. Pak sundejte z ohně a až vše vychladne, můžete smíchat s máslem podle následujícího receptu.

Postup

Krok 1. Vložte máslo se všemi přísadami do velké misky.

Krok 2. Elektronickým šlehačem nebo vidličkou vpracuje přísady do másla.

5-compound-butter-recipes-collage

Krok 3. Do plastové fólie nebo voskového papíru lžicí přesuneme máslo.

Krok 4. Zabalte do úhledného válečku a konce zavažte kouskem provázku. Skladujte v ledničce.

5-compound-butter-recipes-3

bylinkové máslo1

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button