Nezařazené

Mražení bylinek: Na sucho to nefunguje, vsaďte na olej nebo mléčné výrobky

Čerstvé bylinky najdou v kuchyni vždycky využití. Hodí se nejen na maso, do omáček, pomazánek, ale mají mnohá další využití. Jednoduše platí, že bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. V zimě je však trochu problém čerstvé bylinky sehnat a ty sušené ze sáčku prostě nemají tu chuť, ani aroma.

Čerstvé bylinky hrají v naší kuchyni prim a řada z nás si bez nich nedokáže přípravu každodenních pokrmů vůbec představit. V létě k nim navíc máme snadný přístup a není problém je sehnat jak v běžném obchodě, tak i třeba na trhu. Navíc si je také snadno můžete vypěstovat na zahrádce nebo i v truhlíku na okně.

V zimě je však nabídka značně omezená a kvalita je také špatná. I tak je ale můžete mít stále po ruce, pokud tedy víte, jak na to. Stačí si je jen teď zamrazit tak, aby si zachovaly stejně silnou chuť a vůni. Existuje hned několik efektivních způsobů, které vám představíme.

Na co nezapomenout

Je nutné použít vždy jen co nejčerstvější bylinky. Je tedy klíčové zpracovat je co nejdříve po natrhání. Hned po ránu, kdy na ně ještě nepraží slunce, jsou pořádně šťavnaté a plné éterických olejů, které se na přímém slunci začnou uvolňovat do okolí. Před mražením také odstraňte všechny nažloutlé a uschlé listy. Správně zpracované bylinky vám v mrazáku klidně vydrží až do příštího léta.

V oleji

Možná vás ani nenapadlo, že by bylo možné dát olej do mrazničky. Ve skutečnosti je to ale skvělý nápad a velmi efektivní cesta, jak bylinky zamrazit. Olej v mrazáku hezky zatuhne, ale po rozmražení opět získá svoji původní tekutou konzistenci. Jeho obrovskou výhodou však je, že aroma bylinek v něm zůstane zachováno, a vy tedy nepřijdete o nic z chuti i vůně tohoto chutného koření.

Nejlepší olej na zamražení je samozřejmě panenský olivový. Zamrazit můžete jednotlivé druhy samostatně, ale také si můžete připravit nějakou oblíbenou směs. Připravte si například čisté formičky na led a do nich dejte porci nasekaných omytých a osušených bylinek, zalijte je olejem a dejte je zmrazit. Poté je můžete z formiček vytáhnout a uskladnit v plastové krabičce s datem uložení.

Využijte vývar

Dalším způsobem, jak čerstvé bylinky zamrazit, je zalít je zeleninovým nebo masovým vývarem. Takto zmrzlé kostky se pak velmi hodí zejména do polévek nebo omáček, jednoduše všude tam, kam by vývar přišel i normálně. Vývar před mražením dobře zredukujte a nechte vychladnout. Bylinky zalijte tak, aby byly zcela ponořené, ale formičky neplňte až zcela po okraj. Voda totiž zmražením trochu zvětší svůj objem, takže by se mohlo stát, že bylinky i s vývarem vyplavou ven.

Zamrazte mléčné produkty

Pokud plánujete bylinky používat například do tvarohových pomazánek, nebo je máte rádi ve smetanových omáčkách či polévkách, můžete bylinky rovnou zamrazit v zakysané smetaně, jogurtu nebo smetaně ke šlehání. Jedinou nevýhodou, která by vás mohla odradit, je, že kysané mléčné produkty po rozmražení nevypadají zrovna vábně. Může se od nich totiž oddělovat syrovátka a vytváří se v nich často také hrudky. Na chuti to však nic nemění a pokud je rozmícháte v pomazánce nebo omáčce, nikdo nic nepozná. Přesto je lepší použít výrobky s nízkým obsahem tuku.

Proč mrazit?

Mražení je nejlepší formou konzervace – a to nejen u bylinek. Při sušení si totiž toto zelené koření nezachová svoje skvělé aroma a ztrácí i dost chuti. I u mražení je ale třeba vědět, jak na to. Pokud totiž budete bylinky mrazit jen tak na sucho, rychle vysuší a mráz je spálí. Tyto metody jsou ale osvědčené a efektivní.

Zdroj: https://diethood.com/freeze-fresh-herbs-olive-oil/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button