Napadov.cz

Přestaňte zbytečně utrácet: Toto jsou bylinky, které si můžete vypěstovat sami doma

Pokud rádi vaříte, určitě už jste přišli na to, že bez dobrého koření je i ten nejlepší kuchařský um k ničemu. Koření, a zvláště pak bylinky, jsou to, co našim jídlům dodává šmrnc a z průměrných surovin dělá nadprůměrný kulinářský zážitek. Navíc jsou bylinky studnicí zdraví. Každá z nich se hodí pro léčbu jiných neduhů, ale společné mají to, že pravidelná konzumace bylinek prokazatelně prospívá zdraví.

Nejlepší je, pokud můžete používat čerstvé bylinky. Samozřejmě není problém čas od času si vypomoct i jejich sušenou variantou, ale připravujete se zbytečně o řadu vitamínů, které proces vysušení nepřežijí. Jenže jak mít stále dostatek čerstvých bylinek? Kupovat je neustále v obchodě se může pěkně prodražit. Navíc i tam jsou často již uvadlé a těžko říct, zda nejsou ošetřeny nějakým zdraví nebezpečným postřikem.

My vám dnes poradíme, jak si pěstovat čerstvé bylinky celoročně u vás doma. Není to vůbec složité, jen je potřeba dodržovat několik základních pravidel. A už za pár dní mohou na vašem parapetu kvést ti nejlepší pomocníci pro vaše vaření i zdraví.

Základní rady

Existuje několik základnách tipů, které se vyplatí dodržovat, ať už se chystáte pěstovat jakoukoliv bylinku.

  • Umístěte květináče tam, kde budou mít rostlinky přímé sluneční světlo po dobu alespoň 6 hodin denně.
  • Používejte květináče, které mají na dně dírku, kudy může unikat přebytečná voda.
  • Používejte vhodnou zeminu. O výběru se poraďte přímo v zahradnictví.

Bazalka

Nejpoužívanější a nejznámější bylinkou vůbec je bazalka. Tato rostlinka se také velice snadno pěstuje a obecně se jí doma v květináči výborně daří. Nakupte si semínka, které zasadíte rovnou do menšího květináče. Ten umístěte na okenní parapet tak, aby měla bazalka dostatek slunce a teplo. Zpočátku zalévejte více, později postačí pravidelná zálivka jednou za týden.

Lístky bazalky se výborně hodí k dochucení téměř jakéhokoliv pokrmu. Jdou skvěle dohromady s těstovinami a rajčatovou omáčkou. Výborně dochutí i kuřecí maso či smetanovou zálivku.

Pažitka

K pěstování pažitky budete potřebovat sazeničku. Domluvte se tedy s kamarádem, který má zahrádku, nebo si ji zajděte koupit do zahradnictví. Sazeničku zasaďte do květináče a nechte starou pažitku vyschnout. Na zimu poté zbytek rostlinky uložte na chladné místo do sklepa, kde bude odpočívat. Na jaře, nebo jakmile bude dostatečně svítit slunce, umístěte květináč na okno, tak aby mohl být co nejblíže slunečním paprskům. Rostlinka se probudí ze zimního spánku a pomalu začne růst. Ze začátku jí dávejte hodně vláhy, postupně stačí méně.

Pažitka se výborně hodí do polévek, ale chybu neuděláte také, pokud jí ochutíte omáčky nebo salát. Pažitka je plná vitamínů a zvlášť v jarních měsících vás po dlouhé zimě zase vrátí do hry.

Oregano

Nejlepší je začít s malým výhonkem, který získáte z rostlinky oregana. Můžete se zase obrátit na přátele, anebo se zeptat v zahradnictví. Oregano se v květináči většinou rychle uchytí a dobře se mu daří na teplém a světlém místě.

Oregano neodmyslitelně patří do středomořské a asijské kuchyně. Typicky se hodí na pizzu, na těstoviny nebo i do salátů. V češtině tuto bylinku známe i pod názvem dobromysl, což značí, že nám pomůže zachovávat dobrou a veselou mysl. A to se přece hodí, ne?

Petržel

Petržel můžete zasadit ze semínka, nebo si obstarat sazeničku. Vyžaduje hodně slunce a tepla, ale nemusí je mít celý den. Stačí ji tedy postavit i na okno mířící na východ či na západ.

Nejčastěji tuto bylinku používáme v polévkách. Ale dobrou službu nám udělá i v nákypech. Řada lidí také pije nálev z petrželové nati, protože působí dobře na močové cesty.

Tak s chutí do pěstování bylinek, je to tak snadné! Nejen vaše chuťové buňky ocení čerstvé koření, ale i vaše tělo si tuto změnu bude pochvalovat. Vaše zdraví vám poděkuje!

Jana Horká

Jana Horká

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví, kosmetickém průmyslu i domácnosti a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.


Přidat komentář

Spolupracujeme