Rady a tipy

Luxusní čokoládový dort ala Panna cotta

Ingredience

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • špetka soli
  • špetka kypřícího prášku

Náplň

  • 1 l smetany ke šlehání (V původním receptu je opravdu 1 litr, tedy 1000 ml. Množství ale můžete snížit.)
  • 60 g holandského kakaa
  • 150 g moučkového cukru
  • 20 g želatiny
  • troška vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Na obalení a ozdobu

  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 4 lžíce nasekaných ořechů
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 100 g nasekané čokolády (nebo nastrouhané do hoblinek)

Postup

1

V míse smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme z nich hladkou hmotu. Tu zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice.

2

Těsto vyndáme z lednice a pomocí pomoučeného válečku vyválíme do tvaru pečicí formy na dort (o průměru asi 24 cm). Formu vyložíme papírem a těsto položíme na něj. Těsto propícháme vidličkou.

3

Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.

4

Mezitím si nachystáme náplň. Podle návodu připravíme želatinu. V míse smícháme 200 ml smetany, kakao, cukr a vanilku. Zbylou smetanu zahřejeme na mírném ohni, ale nenecháme dojít do varu. Poté vmícháme kakaovou smetanu a odstavíme. Vmícháme připravenou želatinu.

5

Necháme vychladnout a jemně vyšleháme mixérem. Vylijeme na upečené těsto a dáme ztuhnout do lednice na 2 – 3 hodiny.

6

Zkaramelizujeme cukr a vmícháme do něj nasekané oříšky. Boky dortu (těstové) potřeme marmeládou a do ní nalepíme oříšky obalení v karamelu. (Můžete si ušetřit práci a koupit již zkaramelizované oříšky nebo mandle.) Vršek dortu posypeme čokoládovými hoblinami.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button