Lufa – rostlina nejen k péči o pleť, ale i do salátů a dalších pokrmů
Lufa je rostlina pozoruhodná svou všestranností. Mladé plody jsou velice chutné a dají se použít do salátů nebo jako hlavní chod. Zralé plody se využívají pro výrobu čistě přírodních mycích žínek. Tyto vlastnosti znala a hojně jich využívala již Kleopatra. Lufa se dá pěstovat i v našich podmínkách a žínku z ní si můžete vyrobit sami.
Rostlina
Lufa je jednoletá popínavka, která patří do čeledi tykvovitých. Plody jsou podlouhlé tykve. Jejich pevné pletivo slouží po dozrání a usušení jako skvělá masážní houba. Můžete je však uplatnit i jako aranžérský doplněk. Pokud je rozdrtíte, lze je přidat jako substrát (stejně jako například kokosové vlákno).
Pro krásu a zdraví
Masáže lufovou žínkou jsou velice příjemné a blahodárně působí na náš organismus. Můžete si je dopřávat v klidu a pohodlí vašeho domova při pravidelných koupelích. Chodíte – li se saunovat, je to jeden z ideálních doplňků této procedury.
Žínka je v suchém stavu tvrdá a pevná, ale jakmile ji namočíte, okamžitě začne sát vodu jako houba a je příjemně měkká. Její struktura je pro masáže ideální.
Účinky lufové masáže
- Dobře prokrví pokožku a ta se pak lépe regeneruje.
- Funguje jako jemný peeling – odstraní odumřelé buňky, uvolní ucpané póry a pokožka je díky tomu jemná a hladká.
- Pomáhá při prevenci proti celulitidě díky prokrvení tkání.
- Přináší úlevu unaveným a namoženým svalům.
- Stimuluje krevní oběh a díky tomu osvěží a povzbudí unavený organismus.
Její výhodou je i to, že jí nevadí kontakt s mýdlem, sprchovým gelem či koupelovým olejem. Před samotnou masáží ji lze pokapat vonnými silicemi (uklidňující levandulovou nebo povzbuzující rozmarýnovou či zázvorovou).
V kuchyni
Chcete – li lufu použít v kuchyni, musíte sbírat plody mladé, které jsou chutné a křehké. Starší plody mají již vlákninu tužší a hořkou. Nejvíce hořká je pak slupka.
Lufa obsahuje velké množství vitamínu, minerálů, vlákninu, bílkoviny a oleje. Je nízkokalorická a lehce stravitelná, takže je vhodná i pro různé dietní programy. Můžete ji použít do různých zeleninových salátů, stejně jako okurku. Přidejte ji do leča či dalších dušených a smažených zeleninových směsí. Snese i podobnou úpravu jako lilek. Můžete ji sterilovat jako okurky nakládačky.