Rady a tipyRecepty

Jak uchovat čerstvé bylinky po dobu až tří týdnů?

Čerstvé bylinky patří v kuchyni k nejoblíbenějším ingrediencím pro omáčky, různorodé pokrmy i k ochucená masa či zeleniny. Ale pokud si nedáte pozor, mohou se rychle zkazit a zůstat vám jen pytel zelené kaše. Správné skladování čerstvých bylinek znamená, že je udržíte déle čerstvé a vyhnete se plýtvání potravinami i penězi. Postupujte podle těchto tipů, abyste bylinky udrželi čerstvé a připravené k použití ve všech vašich oblíbených receptech. 

Jak skladovat měkké listové bylinky, jako je koriandr, petržel, máta a bazalka?

Skladování čerstvých bylinek, jako je koriandr, petržel, máta a bazalka, může být složité, protože mají tendenci rychle vadnout a ztrácet svěžest i chuť. Tajemství, jak zajistit, aby měkké čerstvé bylinky vydržely, je tak jednoduché jako malá sklenice vody.

Nejprve řádně vyčistěte a připravte bylinky, abyste zajistili jejich dlouhou životnost. Odstraňte gumičky nebo jiné materiály, které drží trs bylinek pohromadě, aby mohly dýchat. Poté je prohřejte pod vodovodním kohoutkem a jemně z nich vyklepejte případné nečistoty. Po vyčištění bylinky osušte čistou utěrkou nebo pomocí odstředivky na salát. Dbejte na to, abyste z nich odstranili co nejvíce vody a zabránili tak růstu povrchových bakterií a nečistot.

Jakmile jsou bylinky řádně očištěné a usušené, odstřihněte spodní půlcentimetr od stonků a seberte je do malých svazečků. Umístěte je vzpřímeně do sklenice nebo nádoby naplněné asi 1 až 2 cm vody a dbejte na to, aby se žádné listy nedotýkaly vody. Jakmile máte kytici sestavenou, přikryjte listy průhledným plastovým sáčkem. Koriandr, petržel, kopr, pažitku a mátu skladujte v chladničce. Bazalku je nejlepší skladovat na pultu, ale na nepřímém slunečním světle (nechcete, aby se bazalka zahřívala).

Díky této metodě zůstanou bylinky čerstvé několik týdnů, nikoli jen několik dní. Vlhkost z vody pomáhá bylinky hydratovat a osvěžovat a zabraňuje jejich brzkému zvadnutí. 

Jak nejlépe skladovat odolnější bylinky, jako je rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano?

Zatímco měkké bylinky jsou choulostivější, tvrdší bylinky, jako je rozmarýn, šalvěj, tymián a oregano, jsou o něco pružnější a nevysychají tak snadno. 

Ačkoli tvrdší bylinky lze udržet čerstvé i se sklenicí vody, nejlepší způsob, jak je skladovat, je volně je zabalit do vlhké papírové utěrky a uchovávat je v pevně uzavřené nádobě nebo sáčku pro opakované použití v lednici, aby se zabránilo přístupu kyslíku a zvadnutí listů. Jakmile papírové ručníky vyschnou, nezapomeňte je znovu navlhčit. 

Pokud se o čerstvé bylinky správně staráte, mohou vydržet až dva až tři týdny. Chcete-li regulovat vlhkost a co nejlépe využít těchto tipů, zvažte rozdělení bylinek do menších dávek a jejich oddělené skladování.

Aby bylinky vydržely ještě déle, zamrazte je nebo usušte

Pokud chcete, aby vám bylinky vydržely ještě déle, zmrazte je nebo usušte. Chcete-li mrazit odolné bylinky, zabalte je do vlhké papírové utěrky a vložte je do označeného, uzavíratelného sáčku do mrazničky. Můžete také naporcovat menší množství a zabalit je do plastové fólie a poté je uložit do sáčku v mrazničce k použití. 

Chcete-li zmrazit jemnější bylinky, smíchejte je s několika lžícemi oleje nebo vody a směs zmrazte ve vaničce na kostky ledu nebo v mrazicím sáčku. Takto zmrazené bylinky vydrží v mrazáku několik měsíců a umožní vám udržte si chuť letní zahrádky i v hluboké zimě. 

Chcete-li bylinky usušit, svažte tři nebo čtyři stonky k sobě kuchyňským provázkem. Svazky bylinek zavěste na chladné a tmavé místo mimo dosah slunečního světla, dokud se úplně nevysuší, tedy jeden až dva týdny.

ZDROJ: https://www.foodandwine.com/seasonings/herbs/how-to-store-fresh-herbs
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: AS Photography: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/105028/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button