Jak správně uvařit dobrou bílou rýži?
Rýže je velmi oblíbená příloha, je lehká, můžete jí připravit na několik způsobů. Kromě přílohy jí můžete používat také do salátů. Rizoto je velmi dobré a chutné jídlo, které dnes vaří snad každý. Kromě jiného je možno rýži uvařit také nasladko. Je mnoho způsobů, jak si připravit rýži. Ovšem umíte jí také dobře uvařit? Tak, aby nebyla slepená, nedovařená a podobně?
Správně uvařená rýže
Nezáleží na tom, jak rýži budete podávat, je důležité, aby byla správně uvařena. Není potřeba žádného složitého postupu či metody, je to velmi jednoduché. Přinášíme rychlý a poměrně snadný recept. Stačí dodržovat tyto jednoduché kroky, které vám nyní přinášíme, a dobře uvařená rýže bude na světě!
Co budete potřebovat:
- 2 šálky vody
- 1 šálek klasické bílé rýže
- ¼ čajové lžičky soli
Jak postupovat:
Vezměte hrnec a do něj dejte dva šálky vody. Následně zapněte sporák a vařte s poklicí. Jakmile voda dosáhne bodu varu, přidejte sůl a šálek bílé rýže. Chcete-li, aby byla chuť rýže lepší, namísto vody dejte dva šálky vývaru (zeleninový, kuřecí nebo hovězí).
Hrnec přiklopte pokličkou a nechejte vařit po dobu 18 až 20 minut. I když budete chtít nahlédnout a možná i zamíchat rýži, nedělejte to, nechejte stále přiklopeno a vařte.
Jakmile rýže vypadá jako načechraná, můžete vypnout plotnu a dát hrnec bokem. Stále však nechejte poklici na hrnci. Dejte celý hrnec bokem a nechejte ještě pět minut takzvaně „dojít“. Díky tomuto kroku se rýže chladí a nasaje do sebe páru, čímž se stane měkkou, ovšem ne příliš měkkou.
Následně rýži „načechrejte“ vidličkou, bude chutnější. Před podáváním přidejte bylinky, nejlépe petrželku nebo koriandr a promíchejte. Chcete-li vařit rýži pro více strávníků, pamatujte si, že na jeden šálek rýže patří dva šálky vody. Nyní můžete rýži přidat k omáčkám, masům nebo jakémukoliv jinému jídlu.