Recepty

Horký tip: Osvěžující ledové čaje bez vaření

Ingredience

Na základní ledový čaj bez příchutě

  • sklenici s víkem
  • čaj – sypaný nebo porcovaný v sáčcích
  • voda
  • led
  • příp. velké sítko na sypaný čaj

Poznámka: Čaje použijeme stejné množství, jako ve vařené variantě. Osobně přidávám čaje ve studené variantě o 20% více, ale není to nutné.

Postup

Krok 1: Sáčkový čaj dejte do sklenice, zalijte vodou, sklenici uzavřete a dejte do lednice. Pokud používáte sypaný čaj, nasypejte ho do sítka, zalijte vodou a nechte vyluhovat v lednici.

Osvěžující ledové čaje bez vaření + tipy na příchutě_1

Krok 2: V lednici by se měl čaj luhovat 6 až 12 hodin, nejlépe přes noc.

Osvěžující ledové čaje bez vaření + tipy na příchutě_2

Krok 3: Vyndejte sklenici z lednice a vyjměte i čajové sáčky nebo sítko s čajem. Nalijte do sklenice, přidejte kostky ledu a podávejte. Pokud chcete mít čaj s ovocnou či jinou příchutí, inspirujte se následujícími tipy.

Osvěžující ledové čaje bez vaření + tipy na příchutě_3

Tipy na ochucené ledové čaje

Do hotového ledového čaje můžete přidat ovocné sirupy, šťávy, marmeládu nebo med. Pokud chcete tyto chutě zvýraznit, přimíchejte ochucující přísady už do vody k čajovým sáčkům.

Chutí vhodné do čajů:

  • jablečný mošt a skořice
  • vanilkový extrakt (vyzkoušejte domácí)
  • zázvor
  • hřebíček
  • bylinky
  • javorový sirup

Tipy na konkrétní příchutě čajů (vypočítáno na 1 litr vody):

Malinový čaj: 8 lžic malinového džemu

Meruňkový čaj: 240 ml meruňkové šťávy, 1 lžička mandlového extraktu

Mátový čaj: 1/2 hrnku nakrájených čerstvých lístků máty

Jablečný kořeněný čaj: 240 ml jablečného moštu, 2 tyčinky skořice, 1 lžička hřebíčku

Karamelový čaj: 3 až 4 lžíce tekutého karamelu (vyzkoušejte domácí karamel)

Třešňový čaj s vanilkou: 240 ml třešňového džusu, 1 lžička vanilkového extraktu

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button