Recepty

Vláčný biskupský chlebíček s nádhernou vůní

Ingredience

  • 3-4 hrnky hladké mouky
  • 1 3/4 hrnku másla
  • 1 1/2 hrnku mléka
  • 1 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek hrozinek
  • 1 hrnek plátků mandlí
  • 1/2 hrnku kandovaného zázvoru
  • 1/2 hrnku pomerančového likéru nebo vlažné vody
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 2 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • olej na vymazání mísy

Postup

Krok 1

Namočte hrozinky, zázvor a mandle v pomerančovém likéru a nechte stát aspoň půl hodiny.

Krok 2

V rendlíku zahřejte mléko, dokud nebude po okrajích jemně bublat. Odlijte polovinu hrnku a do zbývajícího mléka dejte hrnek cukru, hrnek másla a sůl. Zamíchejte, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Poté přelijte do velké mísy.

Krok 3

V menší misce smíchejte odebranou půlku hrnku vlažného mléka, droždí a jednu lžíci cukru. Odstavte a nechte kvasnice přibližně 5 minut pracovat.

Krok 4

Přidejte kvasnice s mlékem do velké mísy a vše promíchejte.

Krok 5

Rozšlehejte vejce a přidejte vanilkový extrakt. Nalijte do velké mísy.

Krok 6

Vmíchejte pomerančovou kůru, kardamon, muškátový oříšek a postupně přimíchávejte mouku dokud těsto nezačne tvořit spojitou kouli.

Krok 7

Přendejte jej do olejem vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a uložte na teplé místo na hodinu až hodinu a půl. Nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Krok 8

Poté těsto promíchejte a přidejte hrozinkovou směs. Hněťte, dokud se vše nespojí.

Krok 9

Lehce vymažte chlebíčkovou formu olejem a natvarujte do ní těsto. Přikryjte čistým ručníkem a nechte hodinku kynout.

Krok 10

Pečte přibližně 40 až 55 minut dozlatova.

Krok 11

Vyndejte z trouby, rozehřejte 3/4 hrnku másla a namažte jím upečený chlebík. Posypte štědrou vrstvou moučkového cukru.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button