Recepty
Extra čokoládový dort s kávou a podmáslím
Ingredience
Korpus
- olej na vymazání formy
- 1⅓ hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku holandského kakaa
- ¼ hrnku sušeného mléka
- 1 lžičky soli
- 1 lžičky jedlé sody
- ¾ lžičky kypřícího prášku
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 1½ hrnku + 2 lžíce krupicového cukru
- 1 hrnek podmáslí
- ⅓ hrnku oleje
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¾ hrnku kávy
- 2 lžíce třtinového cukru
Poleva
- 90 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ hrnku 40% smetany
- ¼ hrnku sušeného mléka
- ¼ lžičky soli
- čokoládové kuličky na dozdobení (např. Maltesers)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Olejem lehce vymažte formu o velikosti 22 x 13 cm a dno vyložte pečícím papírem.
- Smíchejte mouku, kakao, sušené mléko, sůl, jedlou sodu a kypřící prášek ve velké míse.
- V druhé míse rozšlehejte vajíčka, žloutek a 1 1/2 hrnku krupicového cukru. Přidejte podmáslí, olej, vanilkový extrakt, 1/2 hrnku kávy a dobře promíchejte. Poté přelejte směs do první mísy a zamíchejte jen tak, aby se vše spojilo.
- Těsto urovnejte do připravené formy. pečte okolo 60 až 70 minut, nebo dokud se korpus neodlepuje od stran formy a špejle zapíchnutá doprostřed nevýjde suchá.
-
Mezitím smíchejte třtinový cukr, zbývající kávu a 2 lžíce cukru v malé míse. Cukr se musí úplně rozpustit.
- Přemístěte formu s dortem na pevnou podložku a povrch dortu potřete cukrovou směsí.
- Nechte úplně vychladnout a poté jej teprve vyndejte z formy.
- Dejte čokoládu a vanilkový extrakt do mísy. přiveďte smetanu, sušené mléko a sůl k varu. Poté směs přelejte na čokoládu s vanilkou a nechte 5 minut stát.
- Opatrně promíchejte v hladkou směs a dokud je ještě vlažná, přelijte jí dort posazený na roštu s pečícím papírem umístěným pod ním.
- Ozdobte čokoládovými kuličkami a nechte dort ještě 30 minut odpočívat, než budete podávat.