Recepty
Dortová senzace: Levhartí dort s čokoládovým krémem
Ingredience
- 240 g másla, pokojové teploty
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 balení kypřícího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička kakaa
- oranžové potravinářské barvivo
Krém
- 500 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 250 g rozpuštěné čokolády
Postup
- Vyšlehejte máslo společně s cukrem do pěny. Přidejte po jednom vejce a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, kypřící prášek a promíchejte. Vlijte mléko a vymíchejte dohladka.
- Rozdělte těsto na tři části. Do jednoho přidejte kakao, do druhého pár kapek barviva a třetí nechte neobarvené.
- Vymažte dortovou formu máslem. Na dno nalijte trochu neobarveného těsta, poté udělejte několik kruhů oranžovým těstem a pak stejně kakaovým. Mezeru vyplňte a překryjte zbývajícím bílým.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. Záleží na vaší troubě.
- Smíchejte změklé máslo, cukr a rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte do krémové konzistence.
- Namažte krémem jednotlivá patra dortu a poté celý povrch. Dejte dort chladit do lednice. Mezitím si vytvořte gepardí skvrny.
- Levhartí skvrny vytvoříte tak, že rozpustíte tmavou a světlou čokoládu nad parou. Tmavou čokoládou namalujte obrys skvrny a nechte zaschnout. Poté vyplňte vnitřek bílou čokoládou a opět nechte zaschnout. Ideální je skvrny malovat na pečící papír, jdou pak pohodlně odloupnout.
- Ozdobte dort skvrnami a dejte do lednice aspoň na 2 hodiny.
TIP: Pro dort vypadající stejně jako na fotkách, je třeba udělat tři vrstvy korpusu. Rozpis receptu je na jedno patro.