Rady a tipyRecepty

Domácí ochucená másla pro mlsné jazýčky

Bylinkové máslo obohatí svou chutí vařené či pečené brambory, masové minutky či grilovanou rybu. Ideální je na pečivo a využijete ho i při přípravě chuťovek. I na talíři vypadá hezky a skvěle dopní hotová jídla.

Máslo si jednoduše připavíte i doma a jeho výhodou bude, že ingredience si zvolíte sami dle potřeby.

Příprava

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a utřeme jej se solí, bylinkami (ideální jsou čerstvé) nebo česnekem.

Nejčastěji používané bylinky – pažitka, petržel, kopr, bazalka, tymián, rozmarýn.

Hotovou směs něcháme ztuhnout v misce či ozdobné formičkce (v případě servírování na stůl). Pomocí kuchyňské folie můžeme vytvarovat váleček, uložit do lednice a po ztuhnutí odkrajovat kolečka.

Vyzkoušejte:

Bylinkové máslo na grilované ryby či mořské plody

  • 2 lžičky zelené petrželky (nasekaná nadrobno)
  • několik nasekaných lístků šalvěje
  • špetka tymiánu
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • 1 lžička citronové šťávy

Bylinkvé máslo na grilovaná masa a steaky

  • 2 lžičky nasekané bazalky
  • 1 lžička nasekané petrželky
  • 1/2 lžičky barevného pepře (hrubozrnného)
  • špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • špetka chilli (můžeme nahradit pálivou paprikou)

Česnekové bylinkové máslo

  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžíce nasekané šalvěje
  • sůl a pepř

A co něco sladkého?

Čokoládové máslo s oříšky

  • 2 lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 4 lžíce nasekaných pražených lískových oříšků
  • špetka hnědého cukru

S ořechy a rozinkami

  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté sořice (nemusí být)
  • 4 lžíce nasekaných opražených ořechů (může být směs ořechů)
  • 4 lžíce rozinek

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button