Dům a zahradaRady a tipyRecepty

Čištění trouby zatímco vy spíte. To je splněný sen

Čištění trouby je jedna z domácích prací, která se často odkládá. Vždy se najde něco důležitějšího nebo důvod dělat něco lepšího. Je to pochopitelné. Do trouby není tolik vidět, nehrozí, že by do ní nakoukla návštěva a ani vy sami ji jednoduše tolik nemáte na očích. Je to však mimořádně důležitá součást úklidu. Bez čisté trouby nebudete mít ani dobré jídlo. Je-li trouba zaneřáděná, může péct nerovnoměrně nebo dokonce vůbec a často na jídle zanechává podivnou pachuť.

Naštěstí existuje způsob jak troubu vyčistit téměř bez námahy a navíc přes noc, zatímco vy spíte. Nejde o žádný magický trik ani o zázrak. Stačí trocha znalostí, pečlivá příprava a skvělý výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Není tedy důvod pro příště čištění trouby odkládat, opravdu se u toto nijak nenadřete a odměnou vám bude zářivě čistá trouba, které peče výtečné jídlo.

Než začneme

Předtím, než se vrhnete na úklid, je nutné ujasnit si několik věcí. Při čištění vám bude pomáhat amoniak. Snadno ho seženete v drogeriích nebo prodejnách s barvami. Protože se však jedná o chemikálii, musíte s ním nakládat velmi opatrně a řídit se všemi instrukcemi. V žádném případě by se neměl dostat do rukou dětem.

  • Pokud máte plynovou troubu, ujistěte se, že plamínek je zhašený a přívod plynu zastavený.
  • Nikdy amoniak nemíchejte s jinými chemikáliemi jako je bělidlo nebo komerční čistidla na troubu.
  • Pracujte v dobře větraném prostoru.

Jak postupovat?

Budete potřebovat:

  • amoniak
  • pekáč nebo zapékací misku
  • vodu
  • prostředek na mytí nádobí
  • houbičku
  • gumové rukavice
  1. Předehřejte troubu na 70 stupňů Celsia.
  2. Zatímco se trouba zahřívá, přiveďte na plotně nebo v konvici k varu vodu.
  3. Jakmile trouba dosáhne 70 stupňů, vypněte ji a do horní části trouby vložte hrnek amoniaku rozprostřený v pekáči nebo zapékací misce.
  4. Do dolní části vložte hrnec s vařicí vodou.
  5. Nyní svou sílu musí ukázat čas. Běžte do postele nebo na výlet a užijte si chvíli klidu místo úklidu. Amoniak je ideální nechat působit až 8 hodin, takže přes noc je to nejlepší a nejefektivnější.
  6. Ráně vytáhněte z trouby amoniak i vodu a nechte troubu otevřenou, aby mohla pořádně vyvětrat. Nezapomeňte také otevřít v kuchyni okna, aby mohly všechny plyny odejít ven a nezůstávaly u vás doma.
  7. Amoniak už odvedl kus dobré práce, nyní je řada na vás.
  8. Vezměte houbičku nebi drátěnku a rozpuštěnou špínu uvnitř trouby už jen jednoduše setřete. Připravte se, že to nebude žádná příjemná práce. Uvidíte, kolik mastnoty a špíny sesbíráte. V průběhu budete asi muset vyměnit houbičku za novou. Záleží na míře znečištění.
  9. Nezapomeňte použít ochranné rukavice a stále intenzivně větrat! Je to velice důležité pro vaše zdraví!
  10. Můžete si pomoci přidáním trochu prostředku na mytí nádobí. Ten vám pomůže zejména mastnotu lépe odstranit bez šmouh.
  11. Zbytek amoniaku můžete využít k dočištění ploch, které ještě drží. S pomocí této chemikálie to půjde o dost snadněji, než jste zvyklí.

Je to zaručeně ten nejrychlejší a nejefektivnější způsob jak čistit vaši troubu. Buďte ale při manipulaci s amoniakem velmi opatrní, nestojí to za žádná zranění, podráždění pokožky nebo nevolnost z výparů.

Udržujte troubu čistou

Dalším skvělým tipem jak se vyhnout náročnému čištění trouby je udržovat ji jednoduše čistou. Jenže jak toho docílit? V poslední době se na trhu objevují žáruvzdorné omyvatelné podložky do trouby, které ji chrání před znečištěním. Musíte se ujistit, že je možné ji ve vaší troubě použít, ale pokud ano, je to skvělý způsob jak zabránit znečištění. Po použití podložku jednoduše umyjete v myčce a trouba zůstane čistá. Proč si dělat život složitějším, když to jde jednoduše!

Štítky

Jana Horká

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví, kosmetickém průmyslu i domácnosti a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři. Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button